V akciji Ptički se ženijo popisovali ptice, izdelali ptičje gnezdilnice in spustili čisto naravne »gregorčke«

Člani Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (PS DOPPS) so že dvanajstič zapored organizirali akcijo Ptički se ženijo.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. marec 2023 ob 18:02
Akcija Ptički se ženijo

Akcija Ptički se ženijo

Člani Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (PS DOPPS) so v soboto, 11. marca, že dvanajstič zapored organizirali akcijo "Ptički se ženijo". Le-to vsako leto izvedejo na gregorjevo.

Člani Pomurske sekcije DOPPS so v dopoldanskem času pričakali obiskovalce v Beltincih in Rakičanu, ter v popoldanskem v Dokležovju. Kot vsako leto, so na stojnicah ponujali društveno in ostalo izobraževalno gradivo, zainteresirane obveščali o delovnih akcijah in prihajajočih izletih, jih seznanili z izdelovanjem ptičjih gnezdilnic ter delili svoje znanje. Prav tako so ljubitelje ptic seznanili z vrstami v neposredni okolici. Akcije se je udeležilo okrog 100 ljudi vseh starostnih skupin.

Gregorjevo je praznik, ki se praznuje 12. marca na god sv. Gregorja. Gregor Veliki je ob veljavi julijanskega koledarja godoval prav na enakonočje, na prvi spomladanski dan, ko se je dan začel daljšati. Ko so leta 1582 julijanski koledar spremenili v gregorijanskega, se je datum zamaknil in padel na današnji 12. marec.

Po ljudskem izročilu se na ta dan ženijo ptički in po starih običajih so se dekleta ozirala v nebo, saj je veljalo, da bo prva ptica, ki jo bo dekle videlo na ta dan, naznanila, kakšen bo njen mož.

Prav tako je bil Gregor znan, da "luč v vodo vrže" in s tem je nastala tradicija spuščanja "gregorčkov" (pisanih barčič, hišk, deščic s smolo,...), razsvetljenih s svečami in spuščenih po potokih in rekah na predvečer gregorjevega. Šego poznajo marsikje v Evropi in širše v svetu.

V Beltincih je akcija "Ptički se ženijo" potekala v sodelovanju s TD Beltinci in Zavodom Logarica, v Rakičanu z Dvorcem Rakičan in v Dokležovju z Društvom čolnarjev Dokležovje.

Na Privezu, kot imenujemo prostor ob reki Muri pri mostu med Veržejem in Dokležovjem, je letos gregorjevo potekalo še posebej zanimivo. Več o tem je povedala članica DOPPS Monika Podgorelec: "Za gregorjevo v Dokležovju se je PS DOPPS povezala z Društvom čolnarjev Dokležovje. Skupaj smo med 14:00 in 18:00 pripravili pester program. Po uvodnemu spoznavanju murskih ptic ob slikah, smo se podali na teren ob starem rokavu Mure in do gramoznice ter se preizkusili v popisovanju ptic. Skupinica otrok je z Moniko in Robijem popisala 16 vrst ptic. Sledilo je presenečenje - čisto pravo »ftičje gostüvanje«, ko sta škof in murski čolnar Marko oženila murske ftiče po tradicionalnem obredu g. Ivana Maučeca. Otroci pa so se posladkali z ocvirkovimi pogačicami, pereci in sladkimi ptički »iz grmovja«. Potem smo oženjenim ptičkom izdelali hiške - ptičje gnezdilnice. Ob prihajajočem mraku smo po murskem toku spustili čisto naravne »gregorčke«."

Letošnje gregorjevo je v Pomurju zaznamovalo precej ptic. Nekatere že žvrgolijo snubitvene pesmi, medtem ko druge gnezdilke še čakamo. V prihodnjih dneh odprite ušesa in dajte oči na peclje - opazite kakšne pernate znanilke pomladi?Več v Narava