74,5 % anketirancev z delovanjem ZD Ljutomer zadovoljnih ali zelo zadovoljnih. V prihodnjem letu načrtujejo nadzidavo.

ZD Ljutomer je decembra izvedel spletno anketo o zadovoljstvu uporabnikov z njihovimi storitvami. V anketi je sodelovalo 439 anketirancev, velika večina jih je s storitvami zadovoljnih ali zelo zadovoljnih. Načrtujejo tudi nekaj novih investicij. Do konca letošnjega leta bodo na strehi zgradili sončno elektrarno ter tako postali samooskrbni z električno energijo, v prihodnjem letu pa načrtujejo z nadzidavo povečati še prostorske zmogljivosti.

Prlekija-on.net, četrtek, 16. marec 2023 ob 13:40
ZD Ljutomer

ZD Ljutomer

Zdravstveni dom Ljutomer (ZD Ljutomer) je lani decembra izvedel spletno anketo o zadovoljstvu uporabnikov z njihovimi storitvami. V anketi je sodelovalo 439 anketirancev. 74,5 % anketirancev je z delovanjem ZD Ljutomer zadovoljnih ali zelo zadovoljnih, zadovoljstvo s storitvami so anketiranci ocenili s 4,02 (od 5). Direktor ZD Ljutomer, Boštjan Pihlar, je povedal, da je bila tovrstna anketa izvedena prvič in da je zadovoljen z rezultati. V letu 2023 želi s svojo ekipo dodatno povečati zadovoljstvo uporabnikov. Kot ključne cilje in izzive je izpostavil ustanovitev Centra za krepitev zdravja (CKZ), povečanje prepoznavnosti ZD Ljutomer in njegovih zaposlenih, zaposlitev urgentnega zdravnika in dodatnega administrativnega kadra, okrepitev specialističnih storitev, razbremenitev zdravnikov s pravilnim usmerjanjem pacientov do zdravstvenih storitev ter izvedbo investicij z namenom samooskrbe z električno energijo in povečanja prostorskih zmogljivosti.

»Vsem, ki so anketo izpolnili, se želim iskreno zahvaliti. Namen ankete je bil, da spoznamo, kje smo dobri, predvsem pa, kje se lahko še izpopolnimo in se uporabnikom naših storitev še bolj približamo. Ponosni smo na dejstvo, da so anketiranci ob misli na ZD Ljutomer poleg zdravniške pomoči in oskrbe, pomislili tudi na prijazno zdravstveno osebje, kakovostne storitve in dobre izkušnje,« je povedal Boštjan Pihlar, direktor ZD Ljutomer.

Izpostavil je, da si želi, da bi ZD Ljutomer postala ustanova, katero bi se obiskovalo tudi brez zdravstvenih težav in napovedal, da se bo septembra letos ustanovil Center za krepitev zdravja. CKZ bo z različnimi preventivnimi aktivnostmi začel delovati v začetku prihodnjega leta.

Kar 89,1 % pacientov se na storitve že naroča

Rezultati ankete, ki jo je rešilo 439 anketirancev, so pokazali, da največ, skoraj 60 % uporabnikov ZD Ljutomer obišče splošnega zdravnika, 20,7 % obišče otroško/šolsko ambulanto, manjši del jih obišče ambulanto za nujno medicinsko pomoč, zobozdravnika, laboratorij, specialistične ambulante, medicino dela, prometa in športa ter fizioterapijo.

Kar 89,1 % pacientov se na storitve že naroča, kar je tudi cilj ZD Ljutomer, saj se ravno z naročanjem in pravočasnim prihodom na dogovorjeni termin pacienti izognejo nepotrebnemu čakanju. Z raziskave je razvidno, da 70 % naročenih pacientov sploh ni čakalo ali je čakalo manj kot 30 min na zdravstveno obravnavo. Pri nenaročenih je bilo takih le 56 % pacientov. Anketiranci so tudi zelo zadovoljni z odzivnostjo osebja pri naročanju in upoštevanjem želja pri določitvi terminov. To pa je rezultat vzpostavitve oddelka za naročanje in njihova usposobljenost za naročanje pacientov.

Tako naročeni kot nenaročeni pacienti so zadovoljni z dostopnostjo in urejenostjo ambulant. So mnenja, da so zaposleni predvsem strokovni, prijazni, spoštujejo zasebnost in osebne podatke ter znajo prisluhniti. Splošno zadovoljstvo so ocenili s 4,02 (od 5).

Priložnost za izboljšanje so uporabniki zaznali pri uporabniški izkušnji spletne strani, zato je eden izmed ciljev v prihodnjem letu spletno stran narediti še bolj pregledno in interaktivno ter storitve približati tudi preko FB profila ZD Ljutomer.

V prihodnjem letu načrtujejo nadzidavo

Direktor ZD Ljutomera je poudaril še: »Na osnovi opravljene ankete smo si postavili cilje, ki jih želimo uresničiti do sredine leta 2024. Želimo povečati prepoznavnost ZD Ljutomer in zaposlenih v lokalnem okolju ter povečati zadovoljstvo uporabnikov s storitvami. S tem namenom načrtujemo zaposliti zdravnika na urgentnem oddelku in okrepiti administrativni kader. Prav tako želimo okrepiti specialistične storitve in s pravilnim usmerjanjem pacientov na zdravstvene storitve razbremeniti zdravnike

V ZD Ljutomer pa poleg navedenega načrtujejo tudi nekaj novih investicij. Do konca letošnjega leta bodo na strehi zgradili sončno elektrarno ter tako postali samooskrbni z električno energijo, v prihodnjem letu pa načrtujejo z nadzidavo povečati še prostorske zmogljivosti.

Rezultate ankete lahko vidite spodaj.



Več v Gospodarstvo