Matjaž Pavlinjek prejel najvišje priznanje Letalske zveze Slovenije

Direktor družbe Roto in generalni direktor organizacije 24. FAI svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni je priznanje prejel za izjemne dosežke pri širjenju in razvoju letalske dejavnosti.

Prlekija-on.net, torek, 4. april 2023 ob 09:34
Igor Eržen in Matjaž Pavlinjek

Igor Eržen in Matjaž Pavlinjek

Letalska zveza Slovenije je 28. marca 2023 podelila priznanje Edvarda Rusjana za izjemne dosežke pri širjenju in razvoju letalske dejavnosti v Sloveniji Matjažu Pavlinjeku, direktorju družbe Roto in generalnemu direktorju organizacije 24. FAI svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni, ki je septembra lani potekalo v Murski Soboti.

Naj spomnimo: 24. FAI svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki je septembra lani potekalo v Murski Soboti v organizaciji Balonarskega kluba Roto balon klub s partnerji FAI, Letalsko zvezo Slovenije, Mestno občino Murska Sobota ter Aeroklubom iz Murske Sobote, je bila največja športna letalska prireditev v samostojni Sloveniji. Tekmovanja so se udeležile 103 tekmovalne ekipe iz 32 držav z vsega sveta. Vrhunski športni dogodek je v Mursko Soboto privabil veliko število obiskovalcev in Slovenijo postavil na svetovni zemljevid atraktivnih lokacij za letenje s toplozračnimi baloni. Organizacijsko izjemno kompleksna prireditev je bila izpeljana pod taktirko Matjaža Pavlinjeka, predsednika Roto balon kluba in generalnega direktorja organizacije tekmovanja, ki je skupaj z ekipami dokazal, da Slovenija zmore in zna organizirati tovrstne kompleksne športne dogodke. Brezhibno izpeljan tekmovalni del prireditve in bogat spremljevalni program za obiskovalce prireditve sta Pomurje še dodatno utrdila kot atraktivno turistično destinacijo v očeh domače in tuje javnosti.

24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni

Več tisoč obiskovalcev dočakalo spektakularen pogled na prvi skupinski vzlet več kot 105 toplozračnih balonov


Priznanje

Igor Eržen, predsednik Letalske zveze Slovenije je ob tem povedal: »Matjaž Pavlinjek je s svojo odlično organizacijsko sposobnostjo organiziral in izpeljal balonarsko svetovno prvenstvo, ki je potekalo v gostoljubni atmosferi Murske Sobote. Uspelo mu je povezati najboljše pilote ter predstaviti Slovenijo in Letalsko zvezo v luči, ki nas postavlja v sam svetovni vrh balonarstva. Vse to mu je uspelo z vztrajnostjo, voljo do dela in veliko mero entuziazma, zato mu na Letalski zvezi s ponosom podeljujemo naše najvišje priznanje, nagrado Edvarda Rusjana, za izjemne dosežke

Matjaž Pavlinjek, sicer direktor uspešnega prekmurskega podjetja Roto za proizvodnjo izdelkov iz plastičnih mas s sedežem v Černelavcih pri Murski Soboti, je zaprisežen letalec: v prostem času je pilot toplozračnega balona, helikopterja, pa tudi lahkega reaktivnega letala Cessna, ki ga podjetje uporablja za lastne potrebe, daje ga pa tudi v komercialni najem. Letalo je sicer stacionirano na mariborskem letališču Edvarda Rusjana.

Matjaž Pavlinjek

Matjaž Pavlinjek, generalni direktor 24. FAI svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni in direktor družbe Roto d. o. o. pa je povedal: »Neizmerno sem počaščen in vesel priznanja, ki mi ga je podelila Letalska zveza Slovenije. Balonarstvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo, ta edinstveni šport velja še naprej podpirati in vzgajati nove generacije pilotov. Ljubezen do letenja je nekako vgrajena v našo družino, še posebej ljubezen do balonarskega športa. Leta 1994 je Balonarski klub Roto balon klub v Murski Soboti organiziral evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, kasneje pa tudi nekaj državnih prvenstev. V meni je že dlje časa tlela želja po organizaciji dogodka svetovnih dimenzij. Leta 2018 smo pri FAI, mednarodni letalski zvezi (Fédération aéronautique internationale), uspeli s kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva, ki je bilo sprva načrtovano za 2020, vendar smo zaradi izjemnih razmer, ki jih je povzročila pandemija, njegovo izvedbo prestavili v leto 2022. Vesel sem tudi, da se je Slovenija na tem prvenstvu odlično odrezala tudi v tekmovalnem delu. Naš pilot Vito Rome je v skupnem seštevku dosegel zgodovinski rezultat: šesto mesto. Veseli me tudi, da v zadnjem času opažamo večje zanimanje slovenske publike za komercialne polete. Letenje v toplozračnem balonu je nekaj čisto posebnega in nepozabnega, še posebej, če letiš nad tako lepo deželo, kot je Slovenija



Več v Gospodarstvo