Vinarji s Koga želijo svoja vina postaviti na vinski zemljevid Slovenije in povrniti sloves šiponu

Cilj dogodka in povezovanja vinarjev s Koga in njegove bližnje okolice je postaviti kogovska vina na slovenski vinski zemljevid, omogočiti prepoznavnost kraja, vinarjev širši javnosti v Sloveniji in na tujem ter na koncu postaviti dogodek, ki bo kasneje postal in ostal prepoznaven.

Prlekija-on.net, četrtek, 6. april 2023 ob 19:41
Kogovski vinarji so se združili

Kogovski vinarji so se združili

Kogovski vinarji so se samoiniciativno povezali in pripravili zanimiv projekt, kjer želijo širši javnosti predstaviti svoja vina iz ene najboljših leg za pridelavo grozdja in vina.

Vinarji s Koga, ene izmed najlepših in najkvalitetnejših leg za pridelavo grozdja in vina so odločeni, da se bolje predstavijo širši javnost, s svojim delom in s svojimi vini. Predstavljajo projekt, ki je zrasel v teh zadnjih mesecih. Miro Munda, idejni vodja projekta, je bil odločen, da združi kogovske vinarje in skupaj z njimi organizira prav poseben dogodek na Kogu, KOG VIN. Cilj dogodka in povezovanja vinarjev s Koga in njegove bližnje okolice je postaviti kogovska vina na slovenski vinski zemljevid, omogočiti prepoznavnost kraja, vinarjev širši javnosti v Sloveniji in na tujem ter na koncu postaviti dogodek, ki bo kasneje postal in ostal prepoznaven. »Razlog, zakaj organiziramo tak dogodek, je predvsem enostaven. Vemo, da imamo kaj pokazati na Kogu in radi bi to pokazali gostom. Glavni cilj pa je, da pokažemo in predstavimo svoja vina točno tam, kjer so zrasla in so doma, na Kogu. Obiskovalci dogodka bodo lahko poleg pokušnje vin občutili sam kraj oziroma poreklo teh vin. Na dogodek bi radi povabili goste iz Slovenije in pa tudi iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Dogodek je namenjen tudi temu, da se izpostavijo posamezne lege kogovskih goric, da se izpostavijo raznolikosti med vinarji, med sortami, med načini pridelave. Temu bo namenjena prav posebna delavnica s kogovskimi vini, ki jo bo vodila Tamlyn Currin, vinska kritičarka, ki dopolnjuje priznano ekipo vinskih kritikov JancisRobinson.com,« predstavi Miro.

V projektu se je združilo 13 vinarjev

K projektu se je tako pridružilo 13 vinarjev, ki imajo svoje vinograde posajene na kogovskih legah, ki so poznane kot najboljše lege za pridelavo vina. To so vinarji in vinogradniške družine Vina Munda, Hlebec, Vina Roka by Liam & Sinead Cabot, Vino Plemenič, vinska klet Miklin, Vinogradništvo Zadravec, Svet penin, Pra-VINO, Püklavec, Vinogradništvo Lukman, Herga, Verus in Puklavec Family Wines.

»Vesel sem, da lahko govorimo o prvem malo večjem vinskem festivalu tukaj pri nas na Kogu. Povezali smo se vinogradniki, ki si vsi skupaj prizadevamo k širjenju vinogradniške kulture ne samo doma, v Sloveniji, ampak tudi v sosednje države,« pravi Jakob Lukman, kogovski vinski kralj in vinogradnik iz Vinogradništva Lukman.

Idejo o povezovanju pozdravljajo tudi na Javnem zavodu za turizem, kulturo in šport Ormož, kjer so mnenja, da so taka povezovanja dobrodošla za celotno destinacijo Jeruzalem: »Čestitke za idejo, za drznost, da so se vinarji povezali v tako lepem številu, glede na to, da gre za prvo tako povezovanje. To je pomembno tudi za destinacijo Jeruzalem Slovenija, da se ponudniki sami z interesom povezujejo in najboljše predstavijo svoje blagovne znamke in svoja vina. Ključ do uspeha je povezovanje in skupno izobraževanje ter s tem hkrati dvigovanje kakovosti ponudbe destinacije Jeruzalem Slovenije,« pravi Anita Bolčevič, destinacijska manegerka.

Kogovski vinarji so se združili

Pokušnja vin, dan odprtih vrat in masterclass šiponov

Dogodki se bodo zvrstili med 13. in 15.majem na Kogu, natančneje v Košarkini hiši. Prvi dogodek bo v soboto, 13. maja, ko bodo vinarji za vse obiskovalce pripravili pokušino svojih vin, ki jih pridelujejo na kogovskih legah. Svojo pokušnjo bodo obogatili tudi s kulinariko, s katero bo obiskovalce razvajal Aleš Žganjar iz Iskrenega gostinstva. Dogodek bodo popestrili tudi s povezovanjem s sosednjimi vinarji iz Hrvaške, natančneje iz Štrigove, ki prav tako organizirajo dogodek Urbanovo fest za svoje obiskovalce. Zakaj ne doživeti dveh dogodkov hkrati? Kogovski vinarji bodo organizirali tudi shuttle prevoz, ki bo obiskovalce KOG VINA peljal tudi na Urbanovo in nazaj.

V nedeljo, 14. maja bodo vinarji odprli svoja posestva in v sklopu dneva odprtih vrat obiskovalcem omogočili vpogled v svoje kleti ter predstavili svoje delo tudi pobližje. Prav tako bodo ponudniki hrane in turističnih kmetij omogočili vsem, da lahko v sklopu dneva odprtih vrat uživajo v lokalnih dobrotah in lokalni kulinariki.

Kog
Kog, foto: Denis Žuran - Photoluminous

Povrniti sloves šiponu

Svoja vina želijo vinogradniki postaviti na vinski zemljevid Slovenije, predvsem pa želijo povrniti sloves izbrani sorti značilni za ta vinorodni okoliš, to je Šipon. Ena najstarejših sort, katera je bila opevana že leta nazaj in je poznana kot najstarejša sorta pri nas. Ravno v ta namen so se odločili, da v sklopu 3-dnevnega dogajanja pripravijo tudi masterclass šiponov, ki ga bo vodil Mitja Herga, enolog in vinar, ki do potankosti pozna regijo in njene lastnosti. Vina sorte šipon in lege, na katerih so zasajeni vinogradi, želijo predstaviti predvsem horeca sektorju, za katerega so mnenja, da je zastopanost sorte kot je šipon, še vedno nizka in bi želeli, da gostinci prepoznajo šipon, kot odlično kulinarično vino.




Več v Gospodarstvo