Arso za severovzhod izdal rdeče opozorilo

Reki Pesnica in Ščavnica lahko poplavita tudi v večjem obsegu.

Prlekija-on.net, torek, 16. maj 2023 ob 12:45
Ščavnica lahko poplavi tudi v večjem obsegu

Ščavnica lahko poplavi tudi v večjem obsegu

Agencija RS za okolje (Arso) je za severovzhod zaradi obilnega deževja izdala rdeče opozorilo. Kot navajajo, bodo danes reke v vzhodni polovici Slovenije ob ponovnih obilnih padavinah in zaradi velike predhodne vodnatosti ter namočenosti tal močno narasle.

Najbolj bodo narasle reke, ki so se v preteklih dneh že razlivale, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju, Halozah in v porečju Krke. Poplavljene površine se bodo povečevale popoldan in v noči na sredo. Ob močnih nalivih na tem območju so verjetna poplavljanja hudourniških vodotokov, na več mestih lahko zastaja in poplavlja padavinska in zaledna voda. Reki Pesnica in Ščavnica lahko poplavita tudi v večjem obsegu. Razlivanja rek so verjetna tudi drugod na vzhodu Slovenije.

Danes bo ponovno začela naraščati reka Krka s pritoki, ki bo v spodnjem toku naraščala do jutri popoldan. Poplavljene površine se bodo vzdolž celotnega toka Krke še povečevale. Jutri sredi dneva in popoldan lahko Krka poplavi tudi v večjem obsegu.

Poplave v Prlekiji

Dež povzroča številne preglavice: poplavljene ceste in kleti, plazovi ogrožajo hiše...


Rdeče opozorilo
Za torek je razglašen rdeči alarm, vir: Arso

Novinarska konferenca ob izdaji opozorila

Na Agenciji za okolje v Ljubljani so pripravili tudi novinarsko konferenco ob izdaji opozorila pred poplavljanjem rek v severovzhodni Sloveniji in v porečju reke Krke. Sodelovali so meteorolog Branko Gregorčič, hidrolog Janez Polajnar, v. d. generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in vodja Sektorja za gospodarske javne službe in investicije na Direkciji za vode Rok Penec in iz Geološkega zavoda Slovenije Mateja Jemec Auflič.

Konferenco si lahko ogledate v priloženem videu.

Danes bodo reke v vzhodni polovici Slovenije ob ponovnih obilnih padavinah in zaradi...

Objavil/a ARSO vode dne Torek, 16. maj 2023

Ponoči bo dež oslabel in ponekod prehodno tudi ponehal

Danes bo oblačno in deževno. Več padavin bo v južnih in vzhodnih krajih, kjer se bodo pojavljali tudi nalivi. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja, ki bo popoldne nekoliko oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem do 19 °C. Ponoči bo dež oslabel in ponekod prehodno tudi ponehal.

V sredo bo oblačno, predvsem v notranjosti bo občasno še rahlo deževalo. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, na Primorskem okoli 14, najvišje dnevne od 10 do 15, na Goriškem in ob morju okoli 18 °C.

Najmočnejše padavine pričakujejo danes do večera v vzhodni Sloveniji, kjer bodo ob tem vodotoki močno narasli, povečala se bo tudi nevarnost zemeljskih plazov.

Miha nam je poslal nekaj fotografij iz Križevcev pri Ljutomeru, voda na cesti v novem naselju... Za severovzhod je...

Objavil/a Prlekija-on.net dne Torek, 16. maj 2023
Ščavnica pri Gajševskem jezeru

V torek ponovno dež in rdeči alarm. Ščavnica lahko poplavi tudi v večjem obsegu.




Več v Narava