Preiskali vlome v stanovanjske hiše na območju Gornje Radgone in Lendave

Na območju Gornje Radgone je v dveh primerih bil odtujen denar in zlatnina v skupni vrednosti okrog 4.500 evrov. V Radencih so bile odtujene tudi bančne kartice oškodovancev, s katerimi so bili opravljeni dvigi na bankomatih v Mariboru v višini 1.000 evrov.

Prlekija-on.net, sreda, 17. maj 2023 ob 11:22
Kriminalisti so uspešno preiskali primere vlomov

Kriminalisti so uspešno preiskali primere vlomov

Kristijan Irgolič, mag. kriminalistični inšpektor specialist v Oddelku za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU je v današnji izjavi predstavil uspešno preiskane vlome v stanovanjske hiše in podal preventivne nasvete glede varnosti lastnega premoženja.

Konec meseca aprila so bili policisti PU Murska Sobota obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo na območju Gornje Radgone. Na kraj so odšli policisti, ki so na poti na kraj, opazili sumljivo vozilo, zaradi česar so voznika vozila tudi zaustavili. V postopku sta policista ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da gre za storilca vloma, na katerega sta bila poslana. Vozniku je bila odvzeta prostost, kriminalisti SKP PU Murska Sobota pa so opravili ogled kraja in zbrali prva obvestila. Z nadaljnjim zbiranjem obvestil in opravljeno hišno preiskavo je bilo ugotovljeno, da je oseba dejansko izvršila vlom v stanovanjsko hišo na območju Gornje Radgone, kot tudi teden dni prej na območju Radencev. V obeh primerih je bil odtujen denar in zlatnina v skupni vrednosti okrog 4.500 evrov. V Radencih so bile odtujene tudi bančne kartice oškodovancev, s katerimi so bili opravljeni dvigi na bankomatih v Mariboru v višini 1.000 evrov.

46-letni državljan Republike Slovenije, s stalnim bivališčem na območju UE Maribor je bil s kazensko ovadbo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj velike tatvine priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Kriminalisti SKP PU Murska Sobota še zoper osebo zbirajo obvestila zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe negotovinskega plačilnega sredstva.

Osebe izvršile vlom v stanovanjsko hišo oškodovanca in mu odtujile 250 evrov

V začetku meseca maja so bili policisti PU Murska Sobota obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo na območju Dobrovnika, kjer je storilec odtujil denar. Oškodovanec je ob prihodu domov srečal dve neznani osebi, ki sta šle z dvorišča njegove hiše. Ko ju je ogovoril sta ga prosili za vodo, nato pa sta odšli s kraja. Oškodovanec je odšel v hišo pri čemer je ugotovil, da je storilec uporabil njegov ključ, ki ga je ob odhodu od doma skril na terasi.

Pri hitri in takojšnji intervenciji so policisti na poti na kraj, opazili sumljivo vozilo in ga zaustavili. Ker so osebe ustrezale opisu, ki ga je ob prijavi podal oškodovanec je bila začasno odvzeta prostost 20- in 38-letnemu državljanu Republike Hrvaške in 55-letnemu državljanu Republike Slovenije. Vsi imajo stalno bivališče v Republiki Hrvaški.

V nadaljnjem postopku so policisti z zbiranjem obvestil in opravljenim ogledom potrdili, da so osebe izvršile vlom v stanovanjsko hišo oškodovanca in mu odtujile 250 evrov. Osebe so bile po končanem postopku izpuščene, zoper njih pa bo podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine na ODT v Murski Soboti.

Povečanje števila vlomov v stanovanjske hiše

Število vlomov na območju Policijske uprave Murska Sobota je primerljivo z lanskim letom, se je pa povečalo število vlomov v stanovanjske hiše. Policisti PU Murska Sobota smo že okrepili policijske kontrole in sodelovanje s sosednjimi državami iz katerih prav tako prihajajo storilci k nam.

Za varnost lastnega premoženja lahko največ storimo sami

Za varnost lastnega premoženja pa lahko največ storimo sami. Zato je pomembno, da ob odhodu od doma, tudi v primeru krajše odsotnosti, zaklenemo vhodna vrata in zapremo vsa okna. Ključev ne skrivajte na t. i. skriti mestih, saj vas lahko storilci opazujejo, ko boste odšli od doma.

V kolikor načrtujete daljšo odsotnost od doma poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, ga občasno prezračijo in izpraznijo poštni nabiralnik. Prav tako ne odstranjujte rož z okenskih polic, ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami in podobno. S tem boste poskrbeli, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni doma.

Pri preiskovanju kaznivih dejanj se policisti srečujejo s težavo, da jim oškodovanci ne vedo točno opisati odtujenih predmetov. Predlagajo, da zlatnino in druge vrednejše predmete, ki jih hranite fotografirate.

Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oziroma se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...).

Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo!



Več v Črna kronika