Pri PGD Moškanjci prevzeli novo gasilsko vozilo in pripravili gasilsko veselico z Modrijani

Novo gasilsko vozilo GVC-1 so svečano predali svojemu namenu, da bodo lahko svoje poslanstvo ob intervencijah opravljali kar se da varno in da bodo tudi tisti, ki jih čakajo, ko se vrnejo domov, mirnejši.

Prlekija-on.net, petek, 26. maj 2023 ob 12:04
Gasilska veselica PGD Moškanjci

Gasilska veselica PGD Moškanjci

Začetek prostovoljnega gasilstva v Moškanjcih sega v leto 1905. Takrat je 17 hrabrih mož, po nekaj ponavljajočih se požarih, ustanovilo prvo gasilsko društvo v Moškanjcih, v tistih časih imenovano »požarna bramba«. Že od nastanka pa vse do danes je primarni cilj društva ostal enak - pomagati ljudem, ko je to potrebno. Ne glede na težke razmere, ki so vladale skozi različna obdobja obstoja društva, se je celotno članstvo, z vodstvom na čelu, venomer učilo in usposabljalo, da so ob klicu na pomoč znali ustrezno, učinkovito in strokovno pomagati. Da so gasilci kos vsem nalogam pa je poleg znanja izjemnega pomena tudi osebna zaščitna oprema in gasilska tehnika.

V soboto, 13. maja, je bil zgodovinski dan tako za moškanjske gasilce, kakor tudi celotno lokalno skupnost. Novo gasilsko vozilo GVC-1 so svečano predali svojemu namenu, da bodo lahko svoje poslanstvo ob intervencijah opravljali kar se da varno in da bodo tudi tisti, ki jih čakajo, ko se vrnejo domov, mirnejši. Gre za veliko pridobitev, na katero so lahko upravičeno ponosni. Ob tem pa se hkrati zavedajo, da s seboj nosijo tudi del osebne odgovornosti, da bodo svoje znanje še nadgrajevali, se učili in usposabljali, kot so to uspešno počeli v preteklosti.

Gasilsko vozilo ima resda visoko vrednost, vendar je na drugi strani tudi jasno, da imajo gasilci, ki s tehniko razpolagajo ob nesrečah neprecenljivo višjo. Ljudje, na katere se lahko zanesejo vedno in povsod, ljudje, ki v svetu norosti in pogosti zmedi v vrednotah še vedno vedo kaj pomeni nesebičnost, skupnost in tovarištvo, ljudje, ki ne sebe, ampak drugega, pomoči potrebnega, znajo postaviti na prvo mesto. Takšni ljudje nimajo cene in najmanj, kar si za svoje delo zaslužijo je sodobna osebna zaščitna oprema in sodobna gasilska tehnika.

Tako je enotna, povezana množica več kot stodvajsetih članov Prostovoljnega gasilskega društva Moškanjci, izpeljala svečano predajo novega gasilskega vozila in nepozabno gasilsko veselico z Ansamblom Modrijani.

Foto: Ivan Trunk



Več v Družabno