Kolesarji danes na Jeruzalem in s ciljem v Ormožu

Po prvem prihodu v Ormož (okrog 14.25) sledi 26-km krog, ki ga bo začinil neenakomerni vzpon na Jeruzalem.

Prlekija-on.net, četrtek, 15. junij 2023 ob 09:29
Kolesarji se bodo povzpeli na Jeruzalem

Kolesarji se bodo povzpeli na Jeruzalem

Že prva etapa jubilejne dirke Po Sloveniji je prinesla veliko drame in skorajšnji uspeh ubežnikov, a vendar so »velike« ekipe stvari na koncu obrnile v svojo korist. Novo zmago v Rogaški Slatini sta lovila Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) in Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla), slednji je slavil tudi ob veliki pomoči Luke Mezgeca.

Prvi sproščeni kilometri po ulicah Celja so bili le zatišje pred nevihto, ki se je pokazala v obliki takojšnjih napadov ter nato zelo dolgega pobega četverice v kateri sta bila izredno aktivna tudi Boštjan Murn (Adria Mobil) in Teo Pečnik (Kolesarski klub Kranj). Najdlje je v pobegu vztrajal prav Murn, s tem pa ni bilo konec napadov. V zaključnem krogu se je oblikoval izreden napad trojice kolesarjev, ki so bili od uspeha oddaljeni le nekaj sto metrov. Ekipe so si močno prizadevale, da so jih ujele in poslale svoje šprinterje v ospredje, v samem zaključku sta tako dirko prevzeli ekipi Bahrain Victorious in Team Jayco AlUla. Pričakovano, saj imata v svojih vrstah najboljša šprinterja na dirki. Luka Mezgec je šolsko vodil Dylana Groenewegna, v boj za zmago pa se je spustil še Phil Bauhaus, za katerega je »vlekel« tudi Matej Mohorič. Dylan je bil na koncu hitrejši za polovico dolžine kolesa in je po letih 2018 in 2022 že tretjič slavil v Rogaški Slatini.

Etapa bo kolesarje peljala na Jeruzalem

Zaradi dirke Po Sloveniji bo zaprtih nekaj cest v Prlekiji, obvoza ne bo


Dylan je z zmago prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in bo v četrtek kot prvi letos nosil zeleno majico vodilnega na dirki, prevzel je tudi vodstvo v razvrstitvi po točkah. Belo majico najboljšega mladega kolesarja je oblekel Raul Garcia Pierna (Equipo Kern Pharma), modro najboljšega hribolazca pa zmagovalec gorskega cilja Žička kartuzija, Andrea Garosio (EOLO-Kometa).

V drugi etapi vzpon na Jeruzalem

Druga etapa v dolžini 163,7 kilometra bo v četrtek povezala Žalec in Ormož, ciljni razplet pa bo veliko bolj nepredvidljiv. Start bo v Žalcu ob 11.10, nakar bo trasa karavano peljala iz Savinjske doline proti Podravju po glavni in ravninski smeri. Haloze se prečka prek Stoperc (3 km s 5,4 % okoli 12.54), nakar se v dobrih 20 km zvrstijo trije leteči cilji Majšperk (okoli 13.08), Kidričevo (13.25) in Videm pri Ptuju (13.41). Po prvem prihodu v Ormož (14.25) sledi 26-km krog, ki ga začini neenakomerni vzpon na Jeruzalem, klanec 4. kategorije (na papirju le 4,7 km klanca s povprečjem 2,8 % - okoli 14.42). Celotno časovnico lahko vidite tukaj.

Dirka po Sloveniji
Prerez vzpona na Jeruzalem iz Mihalovcev v dolžini 4,5 km in povprečnim naklonom 3,0 % za 140 m vzpona, a vmes tudi 40 m spusta, vir: tourofslovenia.si

Dirko boste lahko spremljali tudi v živo na TV in sicer od 12:50 naprej na Eurosport 1, www.eurosport.com in na Televizija Slovenija, 2. program, www.rtvslo.si.

Ob tem so načrtovane kratkotrajne popolne zapore in sicer v trajanju do največ 30 minut za posamezne odseke glavnih cest ter do največ 60 minut za posamezne odseke regionalnih cest. Obvoza v času popolnih zapor ni.

2. etapa dirke Po Sloveniji
2. etapa dirke Po Sloveniji, vir: tourofslovenia.siVeč v Šport