Vodja poslanske skupine SDS je v zvezi s problematiko ukinjanja dežurnih služb obiskala ZD Ljutomer

Najprej si je ogledala novo stavbo nujne medicinske pomoči, nato je sledil pogovor o vladni nameri reorganizacije urgentnih centrov in razvojnim usmeritvam zdravstvenega doma v prihodnjih letih.

Prlekija-on.net, torek, 20. junij 2023 ob 13:57
Jelka Godec je obiskala Ljutomer

Jelka Godec je obiskala Ljutomer

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec se je v ponedeljek, 19. 6. 2023, na pobudo občinskega odbora SDS Ljutomer srečala z direktorjem ZD Ljutomer Boštjanom Pihlarjem in županjo Občine Ljutomer mag. Olgo Karba. Najprej si je ogledala novo stavbo nujne medicinske pomoči, nato je sledil pogovor o vladni nameri reorganizacije urgentnih centrov in razvojnim usmeritvam zdravstvenega doma v prihodnjih letih. Jelka Godec je bila v prejšnji vladi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade zadolžena za področje zdravstva in je s tem področjem zelo dobro seznanjena.

Gre za projekt prenove sistema nujne medicinske pomoči v Sloveniji, ki ga pripravlja ministrstvo za zdravje in predvideva, da bi se število mest, kjer imajo sedaj ljudje 24-urni dostop do dežurnega zdravnika zmanjšalo. Tako bi tudi v Ljutomeru ostali brez dežurnega zdravnika. Podobne spremembe je ministrstvo za zdravje pod takratno ministrico Milojko Kolar Celarc že poskušalo izpeljati leta 2015, vendar takrat zaradi nasprotovanja lokalnih skupnosti projekta niso izpeljali.

Pogovora so se udeležili tudi občinska svetnika SDS Srečko Žižek in Dejan Vnuk, član vodstva SDS in bivši predsednik Sveta ZD Ljutomer Dominik Štrakl ter namestnik predsednika Sveta ZD Ljutomer Igor Kotarščak.

Zgradbo NMP Ljutomer so lani v celoti prenovili in nadgradili

Ponovni predlogi o ukinjanju dežurnih ambulant. Tudi v Ljutomeru, kjer pa bodo storili vse, da do tega ne pride.


V stranki SDS poudarjajo pomembnost ohranitve dežurnega zdravnika v Ljutomeru. Takšna vladna namera o reorganizaciji nujne pomoči in ukinitvi dežurnih služb bi bila za prleško območje v škodo občanov. Direktor Boštjan Pihlar poudarja, da je vsaka minuta lahko usodna in ne predstavlja si, kako bi po takšni reorganizaciji ljudem hitro in učinkovito pomagali ter reševali življenja. Gre za korak nazaj. Ljutomer je razpršena občina in pokriva zelo velik radius s kratkim odzivnim časom. Prednost trenutne ureditve je, zraven razdalje in kratkega odzivnega časa, tudi v poznavanju domače okolice reševalcev, kar bi lahko v nasprotnem primeru predstavljajo težavo za druge urgentne centre, v veliko primerih pa pri prvem posredovanju ne bi bil prisoten zdravnik. Zato bi negativne posledice takšne ukinitve dežurnega zdravnika trpeli občani naših občin in urgentni center.

NMP Ljutomer

ZD Ljutomer si je pod prejšnjo vlado prizadeval za status satelitskega urgentnega centra (SUC), saj izpolnjuje vse pogoje (kadrovska zastopanost, geografska pokritost in novi primerni prostori NMP), a se danes namesto o pridobitvi statusa SUC pogovarjamo o tem, ali bo ZD Ljutomer sploh obdržal dežurno službo. V stranki SDS odločno nasprotujejo nepremišljenemu ukinjanju tistega, kar v zdravstvu dobro deluje. Vsi prisotni so izrazili zadovoljstvo, da so pri tem enotne tudi vse lokalne skupnosti. Župani vseh štirih občin so na ministra za zdravje že naslovili odločno nasprotovanje takšni reorganizaciji na škodo občanov.

Direktor ZD Ljutomer se je zahvalil Jelki Godec, da je v času, ko je bila državna sekretarka pomagala zdravstvenemu domu in da so bili takrat izpolnjeni vsi dogovori. Prisotni na sestanku so pohvalili razvoj zdravstva v Ljutomeru, kar je rezultat večletnih prizadevanj vseh zaposlenih in njenega vodstva. Izrazili so prepričanje, da bodo vodstvo z direktor ZD Ljutomer in župani občin Ljutomera, Križevcev, Veržeja in Razkrižja naredili vse, da v Ljutomeru ostane dežurni zdravnik. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je zagotovila, da bo stranka SDS, čeprav je v opoziciji, glasen glas tistih rešitev, ki ne bodo na škodo zdravstva in slovenskega podeželja, saj je dostopno in kvalitetno zdravstvo ključen del socialne politike v državi blaginje.

Filip Babič




Več v Politika