V Ljutomeru se je pričel 19. Grossmannov festival

Z razgrnitvijo plošče na Prleškem pločniku slavnih so počastili letošnjega častnega gosta in prejemnika častnega hudega mačka, to je legendarni ameriški režiser John McTiernan.

Prlekija-on.net, četrtek, 22. junij 2023 ob 07:53
19. Grossmannov festival v Ljutomeru

19. Grossmannov festival v Ljutomeru

V sredo, 21. junija, se je letošnja 19. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina pričela tudi v Ljutomeru. Otvoritvena slovesnost je potekala na Glavnem trgu, kjer so se predstavili vina in vinarji iz tekmovalnega programa na simbolični vinski cesti, z razgrnitvijo plošče na Prleškem pločniku slavnih pa so počastili letošnjega častnega gosta in prejemnika častnega hudega mačka, to je legendarni ameriški režiser John McTiernan. Odprli so tudi razstavo Observatorij/teleskop.

Na odprtju so zbrane pozdravili direktor organizacije festivala, Peter Beznec, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in državni sekretar na Ministrstvu za kulturo, Matevž Čelik Vidmar. Na odprtju je bila prisotna tudi ljutomerska poslanka, Sara Žibrat.

McTiernan, ki ga je ob razgrnitvi plošče predstavil direktor programa festivala, Tomaž Horvat, je s svetovnimi uspešnicami, kot so Predator, Umri pokončno, Umri pokončno brez oklevanja in Lov na Rdeči oktober na novo postavil pravila akcijskega filma v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Na letošnjem festivalu bo predsedoval žiriji za nagrado hudi maček. Javni pogovor z McTiernanom bo v petek, 23. junija, na Glavnem trgu v Ljutomeru vodil Marcel Štefančič.

Vina, ki se letos potegujejo za naziv Vinski šampion Hudi mašek so Chardonnay MURSA 2022 (Klet MARO), Sibon prestige - Šipon 2012 (Pra-VinO Čurin-Prapotnik), Sauvignon Selection 2021 (Vina Plateis), Traminec 2021 (Vino Krajnc), Renski rizling 2019 (Vina Krampač) in Guru grigio, sivi pinot 2021 (S Vino).

Bogat spremljevalni program

Letošnja filmska bira prinaša 6 celovečercev, ki se bodo potegovali za glavno nagrado hudi maček, 5 glasbenih dokumentarcev se bo potegovalo za hrupnega mačka, 34 kratkih filmov pa bo razvrščenih v tri sekcije: Na fantastični strani Alp ter tekmovalni dve: Slakov hudi maček in Méliès d'argent (nagrada za najboljši evropski fantastični kratki film). Poleg tega bo Grossmann nanesel še 9 aktualnih žanrskih filmov izven tekmovalnega programa, filmski maraton Cultpix bo ponudil 5 filmov, v retrospektivi, posvečeni osrednjemu gostu, pa se bo odvrtelo 6 celovečercev. Jutra bodo pričenjali s Čarolijami za najmlajše, pod Začaranim kinom pa se skriva program za otroke in mladino.

Ob filmskem programu se bo zvrstil bogat spremljevalnim program. Poleg glasbe, subkulturne tržnice, vinskega programa, tudi gledališke igre, bo Grossmann stregel s predavanji, delavnicami na katerih udeleženci pridobivajo znanja, ki jih je v Sloveniji težko pridobiti, ter ustvarjalnimi delavnicami za otroke - Zombarije, na katerih se bodo urili v izdelovanju stripa, risanju, poslikavah mask, poslušali zgodbe ... in se pripravljali na znamenito zombi povorko.

Posebni spremljevalni zabavni program z bogato kulinarično ponudbo bo tudi letos potekal pod skupnim naslovom Nočna mora v Ulici trte.

Festival ponuja brezplačno kampiranje v neposredni bližini mestnega bazena v Ljutomeru.




Več v Družabno