Tudi letos skozi naše kraje potovali pisano okrašeni avtomobili

Avtomobili so okrašeni z najrazličnejšimi predmeti, od vrtnih palčkov, bal sena, gum, kovčkov, različnih figur...

Prlekija-on.net, nedelja, 9. julij 2023 ob 13:17
Carbage run

Carbage run

V teh dneh se je na nas obrnilo kar nekaj bralcev, ki so spraševali o "čudnih" vozilih, ki so jih te dni videvali na naših cestah. Pri tem je šlo za znameniti "Carbage run", ki je 5-dnevno potovanje po Evropi s starimi in okrašenimi vozili. Na spletni strani te avtomobile v angleščini opisujejo kot "old piece of junk", kar bi v neposrednem prevodu pomenilo recimo "star kos krame". Beseda Carbage je namreč kombinacija besed Car (avto) in Garbage (smeti). Letos jih je pot vodila od starta na Češkem do cilja v Avstriji. Vmes so prevozili še Madžarsko, Romunijo, Srbijo, Hrvaško in Slovenijo.

Pravila potovanja so preprosta: avto ne sme biti vreden več kot 500 evrov in mora biti star najmanj 15 let. Vozilo seveda mora izpolnjevati vse zakonske zahteve, vozniki pa pri tem lahko uporabijo vso svojo domišljijo in ustvarjalnost pri okraševanju avtomobila. Tako so avtomobili okrašeni z najrazličnejšimi predmeti, od vrtnih palčkov, bal sena, gum, kovčkov, različnih figur... ter živopisanih ali "rjastih" barv, večina pa jih ima vgrajene tudi glasne zvočnike in druge sirene s čimer po mestu oznanjajo svoj prihod.

Carbage run 2018

Najrazličnejši avtomobili karavane »Carbage run« zapeljali skozi Ljutomer


A pri tem reliju ne gre za hitrost, pač pa za zabavo in pustolovščino. Na poti se udeleženci soočajo z norimi nalogami, ki jih postavljajo v najbolj bizarne situacije. "Carbage run vas bo popeljal po najbolj slikovitih in zahtevnih cestah, ki jih ponuja Evropa. Obiskali boste kraje, za katere še nikoli niste slišali, in srečali ljudi, ki si jih boste zapomnili do konca življenja," še med drugim lahko preberemo na njihovi spletni strani.

Carbage run je bil prvič predstavljen leta 2008 na Nizozemskem, prva vožnja je bila poleti 2009. Prva izdaja je imela 64 avtomobilov na štartni listi, danes pa se tega dogodka udeležuje že preko tisoč avtomobilov. Carbage run je v Evropi postal tako priljubljen, da so vse izdaje razprodane in obstajajo čakalne vrste.

Tudi mi smo letos na naših cestah videli nekaj teh vozil, a najbolj množično so skozi Ljutomer šli leta 2018, kar si lahko ogledate tudi v spodnji galeriji.

Start in Prachatice, Tschechien

Objavil/a Carbage run Deutschland dne Nedelja, 02. julij 2023



Več v Zanimivosti