100 let PGD Cvetkovci obeležili s slovesnostjo in zabavo z ansamblom Saša Avsenika

Svojemu namenu so na slovesnosti predali nov priklopnik PMB-1 in novo motorno brizgalno. Obenem se je odvijal tudi 52. dan gasilcev GZ Ormož, ob tem so bila podeljena številna priznanja, odlikovanja in zahvale GZ Ormož in PGD Cvetkovci.

Prlekija-on.net, sreda, 12. julij 2023 ob 08:10
100 let PGD Cvetkovci

100 let PGD Cvetkovci

V soboto, 1. julija, so v Cvetkovcih obeležili 100 let PGD Cvetkovci. V okviru praznika se je odvijal tudi 52. dan gasilcev GZ Ormož. Ob melodijah pihalne godbe iz Ormoža je skozi vas zakorakala parada gasilskih formacij, za njo pa se je vila kolona gasilske staro in novodobne tehnike, ki jo imajo na Ormoškem. Sledila je osrednja slovesnost ob 100-letnici PGD Cvetkovci in 52. dnevu gasilcev GZ Ormož, s slavnostnim govornikom Jankom Cerkvenikom, predsednikom GZ Slovenije. Slovesnosti so se udeležili številni visoki funkcionarji gasilstva v Sloveniji, gasilci GZ Ormož, gasilci sosednjih gasilskih društev in predstavniki pobratenega društva iz Poljske.

Svojemu namenu so na slovesnosti predali nov priklopnik PMB-1 in novo motorno brizgalno. Ob tem so bila podeljena številna priznanja, odlikovanja in zahvale GZ Ormož in PGD Cvetkovci.

Osrednji prireditvi je sledila nepozabna zabava do jutranjih ur z ansamblom Saša Avsenika.

Spodaj objavljamo opis celotnega dogajanja, ki ga je zapisala Alenka Kandrič, GČ, I. stopnje.

1. julija 2023 se je v Cvetkovcih odvil še zadnji od niza dogodkov, ki smo jih tamkajšnji gasilci načrtovali in izvedli v sklopu praznovanja 100-letnice Prostovoljnega gasilskega društva. V okviru našega praznika pa se je odvijal tudi 52. dan gasilcev GZ Ormož. Začelo se je že februarja, ko smo tradicionalno priredili 100. občni zbor. Ne samo gasilci, cela vas to leto živi v duhu praznovanja častitljive obletnice. V minulem tednu je pri nas najprej potekala seja poveljstva GZ Ormož. Že naslednji dan smo imeli slavnostno sejo ob 100-letnici. Na njej smo predstavili celotno 100-letno zgodovino in bogat zbornik, ki je prva tovrstna monografija in priča, ne samo o razvoju gasilstva v našem kraju, temveč tudi o kraju nasploh in o srčnih ljudeh, ki v tem kraju živijo. Na slavnostni seji smo bivšemu predsedniku Antonu (Zvonku) Dominko, ki je to funkcijo vestno, požrtvovalno in nesebično opravljal polnih 27 let podelili priznanje in naziv Častnega predsednika. Ob tej priložnosti smo na ogled postavili tudi razstavo likovnih del, ki so nastala v vzgojno-izobraževalnih zavodih ormoškega področja. Že naslednji dan so pri nas potekale operativne igre gasilcev celotne gasilske zveze Ormož. Vsekakor pa je bil vrhunec dogajanja prav v soboto, ko je po veličastnem sprejemu gasilskih enot ob melodijah pihalne godbe iz Ormoža skozi vas zakorakala parada gasilskih formacij, za njo pa se je vila kolona gasilske staro in novodobne tehnike, ki jo imamo na ormoškem. Sledila je osrednja slovesnost ob 100-letnici PGD Cvetkovci in 52. dnevu gasilcev GZ Ormož, s slavnostnim govornikom Jankom Cerkvenikom, predsednikom GZ Slovenije. Slovesnosti so se udeležili številni visoki funkcionarji gasilstva v Sloveniji, gasilci GZ Ormož, gasilci sosednjih gasilskih društev in predstavniki pobratenega društva iz Poljske. Svojemu namenu smo na slovesnosti predali nov priklopnik PMB-1 in novo motorno brizgalno. Naša mladina nas je skozi zanimiv in hudomušen način popeljala skozi zgodovino društva, na prireditvi, ki jo je čudovito vodila Tatjana Mohorko, pa so bila podeljena številna priznanja, odlikovanja in zahvale GZ Ormož in PGD Cvetkovci.

Osrednji prireditvi je sledila nepozabna zabava do jutranjih ur z ansamblom Saša Avsenika, ki jo je spremljal bogat srečelov. Največje presenečenje večera za vse nas je nastopilo, ko je naš Častni predsednik Zvonko Dominko med nas pripeljal še legendarnega Alfija Nipiča.
Sama zgodovina društva se je začela pisati julija 1923, ko je zagorelo na posestvu Dionizija Hanželič in po vasi je nastal pravi preplah. Ljudje so pomagali po najboljših močeh, a brez ustrezne opreme niso bili preveč uspešni. Cvetkovčari so bili mnenja, da je čas, da v vasi ustanovijo gasilsko društvo. Prvi predsednik, Franc Petek je, skupaj s somišljeniki le tega ustanovil še isto leto, nekaj mesecev kasneje.
Tako se je začela pisati zgodovina cvetkovskih gasilcev, ki so s potrpežljivostjo in z veliko vnemo reševali težave in preskakovali ovire, ki jih ni bilo malo. Kot povsod, je bil tudi začetek pri gasilcih težak. Srečevali so se s številnimi ovirami. Tik pred vojno so uspeli nabavili prvo brizgalno. Tudi ženske so že takrat začutile, da lahko s svojim delovanjem prispevajo k razvoju društva, zato so se postavile ob bok strumnim možem. In bilo je lažje. Leta so tekla. Pretolkli so se skozi vojno. Menjavali so se različni predsedniki in drugi funkcionarji. Gasilci so gospodarili bodisi slabo bodisi dobro, kakor so narekovali časi in gospodarske razmere. Že takrat pa jih je kljub tegobam polnil kulturni duh. Prirejali so veselice, kulturne dogodke in ustanovili gasilsko knjižnico s kar 150 knjigami. Večino teh še danes hranimo v gasilskem domu. Vojna je gasilske vrste zdesetkala. Mnogi gasilci so bili mobilizirani v nemško vojsko. Tako je gasilstvo v tem času nekako zastalo. A po vojni smo se ponovno formirali in po najboljših močeh peljali razvoj društva dalje. V osemdesetih letih so začeli z gradnjo novega gasilskega doma na novi lokaciji.

Ko smo prestopili v novo tisočletje, je naše društvo kmalu postalo bogatejše za nov kombi in vozilo GVV-2. Danes smo ponosni na naš gasilski dom, ki je ravno pred 100 letnico zasijal v novih barvah. Ob njem stoji nova brunarica, v njej pa čisto nov priklopnik z gasilsko opremo in nova motorna brizgalna.

A ne samo materialna sredstva - ljudje so tisti, ki štejejo. Cvetkovski gasilci, ki nas je danes 220 in to vseh starostnih generacij in obeh spolov, in katerim na čelu stojita predsednik Janez Marin in poveljnik Branko Hergula, smo nemalokrat v preteklosti dokazali, da smo tukaj za ljudi - s svojo srčnostjo, dobroto, pripravljenostjo pomagati človeku, ko je v stiski, ne samo ob požaru ali kakšni drugi nesreči, temveč tudi pri odpravljanju njenih posledic in ob drugih bolj veselih priložnostih.

Verjamemo, da bomo tudi v prihodnje s smelostjo in zagnanostjo skupaj z dobrimi ljudmi, ki nas obdajajo, korakali po poti novih 100 let. Na pomoč!

Foto: Ivan Trunk




Več v Družabno