Podpisali pogodbo za sanacijo plazu v Moravcih

Podpisali so pogodbo za sanacijo plazu na lokalni cesti Radoslavci - Gomila in pod hišo v Moravcih v Slovenskih goricah 138.

Prlekija-on.net, sreda, 19. julij 2023 ob 11:52
Podpis pogodbe za sanacijo plazu

Podpis pogodbe za sanacijo plazu

Županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in direktorica Komunalnega podjetja Ormož Pavla Majcen sta v sredo, 19. julija, podpisali pogodbo za sanacijo plazu na lokalni cesti Radoslavci - Gomila in pod hišo v Moravcih v Slovenskih goricah 138.

Na območju plazu se že več let pojavlja nestabilnost terena, ki se kaže v poškodbah na cestišču in na bližnjem stanovanjskem objektu. Cesta je bila že nekajkrat neuspešno sanirana s preplastitvijo, vgradnjo kanalet in urejanjem jarkov.

V letu 2020 je Občina Ljutomer naročila Idejno zasnovo za sanacijo plazu in v letu 2022 projektno dokumentacijo PZI. Dokumentacijo je izdelal Inženirsko statični Biro d.o.o. iz Maribora, stroški so znašali skupaj 40.575 evrov. V letu 2023 je bila s strani Razvojno raziskovalnega centra Ormož izdelana še investicijska dokumentacija v vrednosti 2.000 evrov.

Projekt predvideva sanacijo plazu s sidrano pilotno steno na območju ceste in sanacijo oziroma stabilizacijo hiše skupaj z izvedbo globinskega odvodnjavanja pobočja za doseganje ustreznega faktorja varnosti proti porušitvi pobočja. V ta namen so bile predhodno izvedene terenske raziskave z geomehanskim vrtanjem, standardnimi penetracijskimi preizkusi, vgradnjo inklinometrov in meritvami nivojev vode, ter inženirsko geološko kartiranje plaza. Izdelanih je bilo 9 vrtin globine 12 oziroma 15 metrov.

Občina Ljutomer je javno naročilo za izbiro izvajalca gradbenih del objavila na portalu javnih naročil 13. aprila 2023. Odpiranje ponudb je bilo izvedeno 15. maja 2023, svojo ponudbo je oddal en ponudnik in sicer Komunalno podjetje Ormož d.o.o., Hardek 21 c, 2270 Ormož. Sklep o izbiri izvajalca del je bil izdan 19.maja 2023 za vrednost 1.197.481,40 evra.

Javno naročilo je bilo v skladu z določili razpisne dokumentacije izvedeno z odložnim pogojem in sicer je bila sklenitev pogodbe med naročnikom in izbranim izvajalcem del predvidena po prejemu sklepa in pogodbe o sofinanciranju projekta s strani Ministrstva za naravne vire in prostor.

Vloga za dodelitev sredstev je bila na pristojno ministrstvo posredovana sredi meseca junija 2023, sofinancersko pogodbo je Občina Ljutomer prejela 14. julija 2023. Višina nepovratnih sredstev znaša 969.511,47 evra.

Po podpisu izvajalske pogodbe bo opravljen uvod v delo, sledila bo sama sanacija plazu. Dela bodo predvidoma končana konec oktobra letos.

Strokovni in finančni nadzor nad investicijo bo izvajal Inženirsko statični Biro d.o.o. iz Maribora. Stroški nadzora bodo znašali 18.056 evrov.

Varnostni načrt bo izdelal V.E.P.T Rakičan d.o.o., kateri bo izvajal tudi koordinacijo varstva pri delu. Ti stroški bodo znašali skupaj 3.782 evrov.

V okviru projekta bo izvedeno čiščenje terena, uredil se bo promet med gradnjo, izvedli zemeljski izkopi za globoke drenaže in AB betonsko steno, na novo bo urejeno cestišče ter površinsko in globinsko odvodnjavanje terena, vgrajene bodo armature in beton za AB pilote in vgrajena bodo sidra.




Več v Gospodarstvo