Ob Muri evakuirali okoli 500 prebivalcev

Evakuirali so prebivalce v Dolnji Bistrici, delu Hotize in zaselku Mirišče.

Prlekija-on.net, sobota, 5. avgust 2023 ob 23:21
Objavil/a Ivan Embreuš dne Sobota, 05. avgust 2023

Stanje v Dolnji Bistrici popoldne

V soboto okoli 19. ure je popustil del nasipa ob reki Muri pri Dolnji Bistrici. Okoli 21. ure se je oglasila tudi sirena za splošno evakuacijo. Približno 500 domačinov je moralo zapustiti domove. Domačini tega niso pričakovali, saj se je popoldne pretok Mure začel umirjati in so upali, da je najhujše mimo, a je nato prišlo do popustitve nasipa.

Preboj se počasi povečuje in obstaja nevarnost, da bi nasip na široko popustil. V nevarnosti je do deset vasi.

Več kot 150 gasilcev se je trudilo z vrečami preprečiti vdor v vas, a je voda pritekala vse hitreje in prišla do hiš. Županja Občine Črenšovci, Vera Markoja je objavila, da bodo zaradi preteče nevarnosti poplavljanja reke Mure primorani zapustiti domove. Prebivalce je prosila, da vzamejo najnujnejše stvari. Zagotovljena so prenočišča v šoli Srednja Bistrica, šoli Črenšovci, dvorani Gornja Bistrica, v kulturni dvorani Črenšovci, gasilskem domu Črenšovci, starem vrtcu Srednja Bistrica, župnijskem domu Črenšovci, dvorani Žižki, Kit Žižki, Kit Črenšovci, šola Beltinci in Bioterme Mala nedelja. "Ostanite mirni in upoštevajte navodila policije in gasilcev," je še zapisala.

Spostovani vaščani Dolnje Bistrice. Zaradi preteče nevarnosti poplavljanja reke Mure bomo primorani zapustiti naše...

Objavil/a Vera Markoja dne Sobota, 05. avgust 2023
Predrt del vodnega nasipa pri Dolnji Bistrici

Del vodnega nasipa pri Dolnji Bistrici se je predrl, Mura poplavlja


Evakuirali tudi del naselja Hotiza in zaselka Mirišče

Župan Občine Lendava Janez Magyar se je na terenu seznanil s stanjem ob reki Muri v Dolnji Bistrici, kjer je popustil protipoplavni nasip. Glede na trenutno situacijo je iz preventivnih razlogov odredil evakuacijo nižinskega dela Hotize in zaselka Mirišče. Prebivalci z ogroženega območja bodo nameščeni v telovadnici Dvojezične osnovne šole I Lendava.

‼️NUJNO OBVESTILO: ODREJENA EVAKUACIJA DELA NASELJA HOTIZA‼️ Župan Občine Lendava Janez Magyar se je na terenu seznanim...

Objavil/a Občina Lendava - Lendva község dne Sobota, 05. avgust 2023
Poplave na Razkrižju

Na Razkrižju Mura in Ščavnica še naraščata





Več v Narava