Anina noč v Stojncih s skupinama Calypso in Fehtarji

Posebno pozornost na tej veselici je pritegnil nastop skupine Fehtarji, ki so pritegnili tudi največ obiskovalcev, saj je bil šotor nabito poln.

Ivan Trunk, ponedeljek, 7. avgust 2023 ob 13:28
Anina noč v Stojncih

Anina noč v Stojncih

Prostovoljno Gasilsko društvo Stojnci prireja tradicionalno veselico, zdaj se imenuje Anina noč, ki po navadi traja dve noči. Letos je PGD Stojnci priredilo Anino noč v petek, 21. in soboto 22. julija, v prireditvenem šotoru pred gasilskim domom. Zgodovina Aninih veselic v Stojncih izhaja od Aninega žegnanja v sosednji fari Sveta Ana v občini Cirkulane v Halozah, vendar so tradicionalno Aninsko veselico prirejali v Stojncih, ki je za vas velik praznik. Cerkev sv. Ane je podružnična cerkev sv. Barbare v župniji Cirkulane in je na hribčku, od koder je lep pogled na ravninski del, zlasti Stojnce ter reko Dravo. Kjerkoli se v Stojncih postaviš v smeri proti vinorodnim Halozam, oko vselej na desni strani opazi tudi omenjeno cerkvico sv. Ane, ki je v večernem času tudi osvetljena.

Anina veselica je najstarejša veselica daleč naokrog. Po pripovedovanju domačinov ima več kot 100-letno tradicijo. Zanimivost dogodka, ki se v resnici slavi v sosednji občini in fari, je zato toliko večja. A ker je tradicija Aninske nedelje v Stojncih dolga že več kot stoletje, se ta navada ohranja še danes. Takrat je v vasi čutiti pravo praznično navdušenje. Sv. Ana, ki goduje 26. julija takrat domov privabi mnoge Stojnčane, ki živijo v tujini, njihove sorodnike, ki se za ta praznik vrnejo domov na dopust.

Anina noč v Stojncih

Anina noč z ansamblom Veseli Svatje


Nekoč so ob Aninem prirejali tudi vaške igre, pekli ribe in izvedli povorko po vasi s konjskimi vpregami (po pričevanjih je povorka šla iz vasi mimo Voniševih proti gasilskemu domu). To so v glavnem organizirali gasilci, zaigrala je tudi godba na pihala. Pripravili so vozove in na njih upodobili žetev ali katerokoli drugo kmečko opravilo.

Na letošnji Anini noči, ki je bila v petek, 21. julija sta nastopili skupini Calypso in Fehtarji. Posebno pozornost na tej veselici je pritegnil nastop skupine Fehtarji, ki so pritegnili tudi največ obiskovalcev, saj je bil šotor nabito poln. Sama skupina Fehtarji na veselici skupaj s pevko šteje več kot deset članov zato je tudi njihov nastop zelo dober in zanimiv.

Za pogostitev s hladno pijačo so poskrbeli gasilke in gasilci PGD Stojnci, mesne dobrote iz žara pa mesarija Herga iz Mezgovcev ob Pesnici.




Več v Družabno