Googlovi avtomobili ponovno na naših ulicah

Te dni je v Ljutomeru bil opažen Googlov avtomobil.

Prlekija-on.net, sobota, 2. september 2023 ob 20:26
Googlov avtomobil v Ljutomeru

Googlov avtomobil v Ljutomeru

Informacijski pooblaščenec je že v sredini februarja sporočil, da je prejel obvestilo družbe Google, da bo s 3. marcem 2023 nadaljeval z zajemom slik za osvežitev storitve prikaza ulic Google Street View, ki je del storitve Google Maps.

Kot so takrat zapisali, se bodo tokrat osredotočili na pločnike in ulice v naslednjih krajih: Kočevje, Mislinja, Črnomelj, Maribor, Ajdovščina, Podgorje, Kranj, Ptuj, Murska Sobota, Koper, Kranjska Gora, Ljubljana, Stara Fužina, Novo mesto, Jesenice, Krško, Vrhnika, Slovenska Bistrica, Velenje, Nova Gorica, Postojna, Ilirska Bistrica, Celje, Žiri. Dodali so še, da s podrobnejšimi informacijami ne razpolagajo, več informacij glede varovanja zasebnosti je na voljo na spletni strani storitve oziroma neposredno pri družbi Google.

Googlov avtomobil je tako bil te dni opažen tudi v Ljutomeru, na spletni strani Googla pa lahko zasledimo, da bodo na območju Ljutomera in Murske Sobote snemanja potekala od avgusta do oktobra letos, na območju Maribora in Ptuja pa snemajo že od aprila pa vse do oktobra.

Google Street View
Lokacije snemanja, vir: google.com

Kot je navedeno na spletni strani Googla, bodo sicer od aprila do oktobra snemali po vseh regijah, v krajih Kranj, Domžale, Kamnik (Gorenjska), Nova Gorica (Goriška), Novo mesto, Kočevje (Jugovzhodna Slovenija), Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem (Koroška), Koper, Izola, Sežana (Obalno-kraška), Ljubljana, Kamnik (Osrednjeslovenska), Maribor, Ptuj (Podravska), Murska Sobota, Ljutomer (Pomurska), Krško, Brežice (Posavska), Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Bloke, Loška Dolina, Cerknica (Primorsko-notranjska), Celje, Velenje (Savinjska) in Trbovlje, Hrastnik, Zagorje ob Savi, Litija (Zasavska).

Kako zahtevati odstranitev posnetka?

Google sicer zaradi zaščite zasebnosti samodejno na posnetkih zamegli obraze in registrske tablice, a je možno oddati tudi zahtevek za naknadno odstranitev določenih pogledov ali celotno zameglitev ali odstranitev hiše, avtomobila, ljudi... To lahko storite s klikom na gumb "Prijavi težavo" oz. "Report a problem" v spodnjem desnem kotu pri vsakem posnetku.




Več v Zanimivosti