Sanacija plazu v Moravcih je v polnem teku

Nestabilnost terena na območju plazu se pojavlja že dolgo, doslej so ga neuspešno sanirali s kanaletami in drenažami.

Branko Košti, četrtek, 28. september 2023 ob 17:32
Sanacija plazu v Moravcih v Slovenskih goricah

Sanacija plazu v Moravcih v Slovenskih goricah

Sanacija plazu na lokalni cesti Radoslavci - Gomila in pod hišo v Moravcih v Slovenskih goricah 138 je v polnem teku. Pogodbo za sanacijo plazu sta županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in direktorica na razpisu izbranega izvajalca, Komunalnega podjetja Ormož Pavla Majcen, podpisali v letošnjem juliju, zaključek del je predviden do konca letošnjega oktobra. Pogodbena vrednost del je nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, od tega je Občina prejela skoraj 970 tisoč evrov sofinancerskih sredstev Ministrstva za naravne vire in prostor.

Nestabilnost terena na območju dotičnega plazu se pojavlja že dolgo, kar se kaže tudi v poškodbah cestišča in stanovanjske hiše. Cestišče je bilo v preteklosti že večkrat preplasteno, odvodnjavanje pa se je reševalo s kanaletami in drenažami, vendar neuspešno. Sedanji projekt sanacije plazu predvideva sidrano pilotno steno na območju ceste in sanacijo oziroma stabilizacijo hiše skupaj z izvedbo globinskega odvodnjavanja pobočja za doseganje ustreznega faktorja varnosti proti porušitvi pobočja. V ta namen so bile predhodno izvedene tudi terenske raziskave z geomehanskim vrtanjem, vgradnjo inklinometrov in meritvami nivojev vode ter inženirsko geološko kartiranje plazu. 

Domačini, predvsem veččlanska družina, ki živi v ogroženi hiši, katere del bodo morali zaradi posledic plazenja tudi porušiti, si želijo, da med zahtevnimi deli, ob katerih se rada pojavljajo tudi kakšna nepredvidena dela, ne bo prišlo do zamika dokončanja del in bodo zimo lahko preživeli bolj brezskrbno kot v preteklih letih.

Podpis pogodbe za sanacijo plazu

Podpisali pogodbo za sanacijo plazu v Moravcih





Več v Gospodarstvo