Predstavitev zbornikov Globalni obrazi starosti in Zgodbe beguncev v Splošni knjižnici Ljutomer

V zborniku predstavljajo svoje zgodbe begunci, njihovi sorodniki, skrbniki ter predstavniki državnih, nevladnih in humanitarnih organizacij.

Prlekija-on.net, sobota, 7. oktober 2023 ob 09:11
Predstavitev zbornikov v Splošni knjižnici Ljutomer

Predstavitev zbornikov v Splošni knjižnici Ljutomer

Kulturni center, zavod za umetniško produkcijo in založništvo Maribor, je 8. 3. 2023, povabil vse, ki jih je zanimalo medgeneracijsko sodelovanje in problematika begunstva, da so napisali kratko zgodbo za Zbornik Globalni obrazi starosti in Zbornik Zgodbe beguncev.

Predstavitev zbornikov je bilo v petek, 6. oktobra 2023, v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer. Zgodbe je uredila in zbrala dr. Majda Naji, izdal pa Kulturni center Maribor.

V zborniku predstavljajo svoje zgodbe begunci, njihovi sorodniki, skrbniki ter predstavniki državnih, nevladnih in humanitarnih organizacij. Enostavno ga je treba prebrati. Zakaj? Ker govori o množici človeških usod, z različnih koncev sveta, ki jim je skupno eno: da so morali zbežati pred vojno ali nasiljem. Pogosto so morali pobegniti z le malo več kot obleko na hrbtu, za seboj pa so pustili domove, premoženje, službe in svoje ljubljene. Begunci so med nami in za to niso sami krivi.

Vsak od nas lahko nenadoma postane begunec. Uvodnik je napisala mag. Eva Tomič, svetovalka predsednice Republike Slovenije.

V zborniku Globalni obrazi starosti so avtorji zgodb starejši, njihovi sorodniki, skrbniki, prijatelji in naključni opazovalci.

Uvodnik v zborniku je napisala Biserka Meden Marolt, svetovalka predsednice Republike Slovenije.

Zbornika bosta predstavljena na knjižnem sejmu v Frankfurtu in izdana v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku.

Zgodbe so zapisale tudi ženske iz Ljutomera in sicer: Danica Makoter, Marta Lasbaher, Cvetka Kunc Ahmed, Stoja Copot in Svetlana Oletič. Svoj prispevek zgodb: Moč modrosti v starosti in Pomen medgeneracijskega druženja je v zborniku sodeloval tudi Jan Slavic Bezjak - dijak GFML.

Z glasbeno točko je večer popestril Rafael Pavličič.

Zapisala: Nataša Kosec, Splošna knjižnica Ljutomer
Fotografije: Arhiv Splošne knjižnice




Več v Kultura in izobraževanje