OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici gostila učence iz Avstrije

Od devetega do dvanajstega oktobra so na šoli gostili skupino učencev iz avstrijske šole Musikmittelschule Eibiswald.

Prlekija-on.net, četrtek, 19. oktober 2023 ob 11:53
Učenci iz Avstrije na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, foto: Anita Zelenko

Učenci iz Avstrije na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, foto: Anita Zelenko

Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici smo obeležili Erasmus dneve 2023 na prav poseben način. Od devetega do dvanajstega oktobra smo namreč na šoli gostili skupino učencev iz avstrijske šole Musikmittelschule Eibiswald. Občina Eibiswald, po slovensko Ivnik, leži blizu meje s Slovenijo, a naše države kljub temu večina teh učencev še ni obiskala. Tokrat so našo prelepo deželo imeli možnost videti in doživeti na Erasmus izmenjavi. Učence, od teh sta bila dva s posebnimi potrebami, sta spremljali njihova razredničarka in spremljevalka učenca s posebnimi potrebami.

Nestrpno smo pričakovali deveti oktober. To je bil namreč dan ponovnega snidenja. Skupina učencev naše šole je avstrijsko šolo Musikmittelschule Eibiswald že obiskala v februarju 2023, prav tako v okviru Erasmus+ izmenjave. Čas do devetega oktobra smo prebrodili z eTwinning projektom, v nemškem jeziku Brieffreunde, kjer smo si s pomočjo ˈpadletˈ tabel vsak drugi mesec izmenjevali določene teme. Tako smo medsebojno izvedeli marsikaj o hišnih ljubljenčkih, načrtih za poletne počitnice in deljenih mnenjih učencev o ponovnem začetku pouka v septembru.

Učenci iz Avstrije na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici
Sprejem učencev, foto: Anita Zelenko

Za naše goste iz Avstrije smo pripravili dobrodošlico v obliki krajšega kulturnega programa, v katerem so med drugim nastopili učenci 2. a in b-razreda z nemško pozdravno pesmijo Guten Tag, sagen alle Kinder. Goste je v nemškem jeziku nagovorila pomočnica ravnatelja, ga. Anita Zelenko. Nato so se udeležili hospitacije dveh učnih ur nemščine, najprej v prvi triadi, zatem še v tretji. Tako so dobili vpogled, kako na šoli poučujemo nemščino kot prvi tuji jezik. Poudarek obeh učnih ur je bil na učenju nemščine v kombinaciji z gibanjem. Avstrijski učenci so imeli možnost aktivnega sodelovanja. Potem smo gostom razkazali šolo. Po kosilu smo se odpravili na Staro Goro, kjer sta nas prijazno sprejela domačina, g. Boris Kovačič in g. Edo Sedmak, ki sta nam razkazala znamenitosti Stare Gore. Najprej smo si ogledali mlin na veter, ki je spomenik preproste vaške kulturne dediščine v tem koncu Slovenije. Avstrijske učence je najbolj navdušila pomična streha, ki so jo pomikali posebej za nas. Nato smo se podali v prostore nekdanje šole, kjer se nahaja etnološki muzej, v katerem je razstavljeno kmečko in obrtniško orodje, ki so ga pri delu uporabljali naši predniki. Nazadnje smo si ogledali mogočno cerkev Svetega duha iz leta 1697, ki je vsekakor vredna pozornosti, saj se ponaša s pozlačenimi oltarji ter drugimi najstarejšimi orglami v Sloveniji.

Drugi dan smo namenili podjetništvu. Iz šole smo se na trajnostni način, tj. peš, podali do Oljarne Kocbek in Strojništva Holc na Stari Gori, nato še do Prašičerejske kmetije Lančič v Žihlavi. Vsepovsod smo bili zelo lepo sprejeti. Ob spremni besedi so nam razkazali svoje dejavnosti in morda koga navdušili za tako ali podobno delo v prihodnosti. Ob povratku v šolo je sledil postanek ob zbirnem centru odpadkov v Biserjanah. Gostom smo na ta način dokazali, da nam je v naši občini mar za okolje. Kot popoldansko aktivnost pa so naši gostje obiskali park Expano ob Soboškem jezeru na obrobju Murske Sobote, ki jim je bil zelo všeč.

Učenci iz Avstrije na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici
Orientacija, foto: Tanja Lovrec

Tretji dan smo izvedli načrtovan športni dan. Učenci so se preizkusili v orientaciji, učenci iz avstrijske šole pa so imeli tako še dodatno možnost spoznati lepote našega kraja. Naši učenci so se ob tem urili v aktivni uporabi nemškega jezika, saj smo učitelji poskrbeli za narodno mešane skupine. Avstrijski učiteljici sta pohvalili brezhibno organizacijo športnega dne. Po športnem dnevu nas je sprejel župan g. Andrej Vrzel v Kulturnem in upravnem središču. Predstavil je občino Sveti Jurij ob Ščavnici, še posebej se je dotaknil teme o ravnanju z odpadki v občini. Po ogledu prostorov KUS-a smo bili pogoščeni s prigrizkom in sokom, nato pa smo se vrnili v šolo, kjer nas je čakalo kosilo. Popoldne so naši gostje obiskali Dvorec Rakičan, kjer so se preizkusili v ježi konjev, hkrati pa so se imeli možnost spoznati s skupinami tujih učencev, ki so bili takrat na srečanju v dvorcu.

Četrti in hkrati tudi zadnji dan je bil namenjen ogledu našega najstarejšega mesta. Na poti do Ptuja smo se ustavili v Sakušaku v občini Juršinci, kjer smo si ogledali Puhov muzej, ki je navdušil naše obiskovalce. Navdušil pa jih je tudi Ptujski grad, ki smo si ga ogledali pod vodstvom kustosinje ge. Aleksandre, ki je na zelo zanimiv način predstavila življenje na gradu in njegove eksponate. Sledil je sprehod skozi Ptuj vse do McDonaldsa, kjer smo se okrepčali, nato pa se podali nazaj v šolo, kjer smo se posladkali z ˈErasmusˈ torto, ki so jo častili naši gostje.

Učenci iz Avstrije na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici
Učenci iz Avstrije na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, foto: Anita Zelenko

Bilo je prelepo, vreme nam je bilo naklonjeno, rodila so se nova prijateljstva, za katera upamo, da bodo trajala čim dlje. Tako je bil namen Erasmus dnevov 2023 na naši šoli realiziran. Namen teh dnevov je namreč z različnimi aktivnostmi doseči čim večje število ljudi, širiti pozitivne učinke programa Erasmus+ in ozavestiti pomen mednarodne mobilnosti, mednarodnega sodelovanja ter širjenja znanja, s katerim izboljšujemo kakovost izobraževanja. Tematike, ki jih Erasmus dnevi še posebej izpostavljajo v letu 2023, so vključevanje, raznolikost, digitalna transformacija, okoljevarstvo, boj proti podnebnim spremembam in participacija v družbi. Večino navedenega smo v okviru našega srečanja več kot dosegli.

Tanja Lovrec




Več v Kultura in izobraževanje