V Spodnjem Podravju v desetih občinah sprožili opozorilne sirene, v nedeljo nas bo zajela še ena vremenska fronta

Ponekod so ob ogroženih objektih nameščali protipoplavne vreče, najbolj sta izpostavljeni občini Markovci in Gorišnica.

Prlekija-on.net, petek, 3. november 2023 ob 17:58

Drava spet kaže svoje zobe, ko se je dvignil pretok. Po fotografijah lahko vidimo višino Drave na Ptuju in na jezu v...

Objavil/a Sandi Kelc Photography dne Petek, 03. november 2023

Reka Drava

Zaradi obilnih padavin in naraščanja pretoka reke Drave so tudi v Spodnjem Podravju v petek zjutraj v desetih občinah sprožili opozorilne sirene. Pretok reke še narašča, ta pa se navzdol od jezu Markovci razliva na običajnih območjih. Aktivirane so pristojne službe, večjih težav zaenkrat na srečo ni.

Pretok reke Drave je na jezu Markovci presegel 1000 kubičnih metrov na sekundo in še narašča. Ponekod so ob ogroženih objektih nameščali protipoplavne vreče, najbolj sta izpostavljeni občini Markovci in Gorišnica. Ocenjujejo, da bo nevarnost visoke vode trajala še predvidoma do sobote.

Prihaja dež

Za severozahod Slovenije izdano rdeče opozorilo, za druge dele Slovenije oranžno


V nedeljo bo Slovenijo zajela še ena vremenska fronta

Po burni noči se vreme počasi umirja, vendar pa bo Slovenijo v nedeljo prešla še ena vremenska fronta. Za pretežni del države velja rumeno opozorilo, za Primorsko in severozahod pa oranžno opozorilo zaradi okrepljenega jugozahodnega vetra ter napovedanih močnejših padavin v nedeljo.

Skrb vzbuja močno narasla reka Drava, ki bo v naslednjih dneh v večjem obsegu poplavljala v spodnjem toku pod Mariborom, kjer so pristojne službe že pripravljene na izvajanje vseh nujnih ukrepov.

Meteorolog Branko Gregorčič z Agencije Republike Slovenije za okolje je v uvodu povedal, da je jutro prineslo nekaj olajšanja, zato je bila stopnja vremenskega opozorila za pretežni del Slovenije znižana na rumeno stopnjo. Kljub temu za jugozahod Slovenije, predvsem za Primorsko, za danes popoldne velja še vedno velja oranžno opozorilo, predvsem zaradi okrepljenega jugozahodnega vetra, ki pa naj bi se počasi umiril, tako da bo vreme v soboto mirno.

Minula noč je bila burna, predvsem v hribih, tako je na Kredarici veter v sunkih dosegel 185 kilometrov na uro, količina padavin v Posočju in na bohinjskem koncu pa je presegla 200 litrov na kvadratni meter. Padavine se bile intenzivne tudi drugod po Sloveniji. V noči na nedeljo nas čaka še ena vremenska fronta, ki pa bo predvidoma nekoliko manj izrazita, vendar je bilo izdano oranžno opozorilo zaradi napovedanega močnega vetra predvsem na Primorskem ob obali in za količino padavin na severozahodu, ki pa ne bodo več blizu 200 mm, ampak predvidoma tam blizu sto milimetrov v dobrih dvanajstih urah. »To seveda glede na predhodno namočenost terena ni povsem brezskrbna situacija, ampak računamo, da bo vseeno manj napeto, kot je bilo to noč«, je povedal Gregorčič in dodal, da je dobra novica ta, da bo glede na napovedi vreme vsaj v prvem delu prihodnjega tedna večinoma suho.

Hidrolog Janez Polajnar z Agencije Republike Slovenije za okolje je dejal, da hudourniška voda z območja Gorenjske, zlasti z območja Bohinja in pa zgornjega Posočja, postopno odteka proti osrednji Sloveniji, kjer je reka Sava v okolici Ljubljane že dosegla svoj maksimum, ki pa je na srečo ostal na včeraj predvideni spodnji meji, torej na okoli 1200 kubičnih metrih na sekundo. Visokovodni val se pomika proti Zasavju in bo svojo pot nadaljeval proti Posavju in proti Hrvaški. V naslednjih urah popoldne pričakujemo poplavljanje Save tudi v Zasavju, nekje do večera pa naj bi visokovodni val Save zapustil Slovenijo.

Objavljeno: 3. november ob 9:00 ⚠ Pretok Drave na meji z Avstrijo je trenutno okoli 1700 m3/s in je...

Objavil/a ARSO vode dne Petek, 03. november 2023

Pričakujejo obsežnejše poplavljanje zlasti na območju pod Mariborom

Izpostavil je, da je večje poplavno žarišče na močno narasli reki Dravi, ki ima skupaj z dotokom iz Avstrije okoli 1800 kubičnih metrov vode na sekundo in že poplavlja v Dravogradu. Poplavni val se bo med popoldnevom in pa v noči na soboto širil proti spodnjemu toku reke Drave, tako da lahko pričakujemo obsežnejše poplavljanje zlasti na območju pod Mariborom. Zvečer in ponoči bodo ogrožena naselja med Kanalom in pa staro strugo Drave ter okoliška naselja od jeza Markovci proti hrvaški meji oziroma proti Borlu. Po pričakovanjih naj bi poplavni val na Dravi v Sloveniji vztrajal še tudi v noči od sobote na nedeljo, kar pomeni, da naj bi Drava v spodnjem toku poplavljala še celo soboto.

Poplave se pojavljajo tudi na drugih porečjih, zlasti na zgornjem toku reke Reke. Polajnar je poudaril, da kljub napovedani manjši količini padavin skrb vzbuja nedeljsko vremensko dogajanje zaradi že obstoječe bistveno večje namočenosti terena, zato pričakujemo, da bo prišlo do ponovnega porasta rek na območju Posočja, Gorenjske, osrednje Slovenije ter tudi na območju jugozahodne Slovenije, zlasti v Pokolpju ter na območjih kraški rek na Notranjskem in Dolenjskem.

Direktorica Direkcije Republike Slovenije za vode Neža Kodre je dejala, da je direkcija za vode skupaj z drugimi pristojnimi službami včeraj proti popoldnevu in zvečer na bolj ogroženih območjih začela izvajati nujne intervencijske ukrepe za zmanjševanje nevarnosti, ki bi lahko nastopila ob povečanih vodostajih. Različne intervencije so bile že preko noči in zjutraj izvedene na območjih od obale, Posočja in zgornje ter srednje Save. Kjer je bilo potrebno, so bili aktivirani suhi zadrževalniki, da bi zadržali poplavne valove. Ob sodelovanju s civilno zaščito smo, kjer je bilo to potrebno, vzpostavljali pretočnost vodotokov in izvajali ostale ukrepe, je poudarila Kodre in dodala, da bodo službe nadaljevale z izvajanjem vseh nujnih ukrepov v porečju reke Drave.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je povedal, da se je v preteklih urah nabralo 180 dogodkov. Vse pristojne službe so še vedno zelo aktivne na območju Drave, kjer je bil od Koroške do Ptuja prožen celoten alarmni sistem. Civilna zaščita je iz svojih skladišč izdala vreče za zaščito pred poplavami kot pomoč občinam. Ob koncu je poudaril, da je deževje tokrat na srečo v celoti prizaneslo Baški grapi, kjer so sicer imeli celovite priprave na ponovne izredne vremenske razmere in izrazil upanje, da se bodo razmere tam počasi normalizirale.

V 24 urah je padlo v severozahodni Sloveniji od 60 do 150 mm, krajevno pa več kot 200 mm. Največ je padlo na...

Objavil/a ARSO vreme dne Petek, 03. november 2023Več v Narava