Priznanje za najbolje ocenjena vina tudi za Radgonske gorice

Začel se je Slovenski festival vin - Priznanja za najbolje ocenjena vina romajo na Štajersko in v Belo krajino.

Prlekija-on.net, četrtek, 16. november 2023 ob 17:59
Zmagovalci z ocenjevanja

Zmagovalci z ocenjevanja

V ljubljanskem Cankarjevem domu je vrata odprl že 25. Slovenski festival vin, najprestižnejši dogodek s področja kulture pitja vina v Sloveniji, ki bo potekal vse do petka do 21. ure, na enem mestu pa predstavlja več kot 120 vinskih kleti ter več kot 550 vinskih vzorcev in kulinariko.

Odprtje festivala ob 16. uri je potekalo v znamenju razglasitve zmagovalnih vin letošnjega strokovnega ocenjevanja. Zmagovalci posamezne kategorije so tako postali:

  • Peneča bela vina: Radgonske gorice d.o.o., Zlata radgonska penina selection, Magnum, Brut, 2019, Podravje - Štajerska Slovenija
  • Bela mirna vina: Hiša Joannes Protner, Renski rizling, 2017, Podravje - Štajerska Slovenija
  • Bela mirna vina z ostankom sladkorja: Vinska klet Prus, Rumeni muškat izbor, 2020, Posavje - Bela Krajina
  • Rdeče mirno vino: Vinska klet Prus, Svetovno vino, 2017, Posavje - Bela Krajina

Vsi sodelujoči vinarji so svoja vina, ki jih predstavljajo prav na festivalu, lahko prijavili na festivalsko ocenjevanje, ki ga je že pred festivalom izvedla strokovna komisija s prof. dr. Tatjano Košmerl na čelu. V okviru strokovnega ocenjevanja za 25. Slovenski festival vin, ki je potekalo 2. in 3. novembra 2023, je bilo 7-članski komisiji zaupanih 147 vzorcev, kar 37 vzorcev več kot lani. Med vsemi vzorci je strokovna komisija ocenila 20 penečih belih vin visoke kakovosti, 3 peneča rose vina, 61 belih suhih mirnih, 11 belih mirnih z ostankom sladkorja, 2 vzorca rdečkastih vin ter 46 vzorcev mirnih rdečih.

Organizatorji čestitajo vsem zmagovalcem in se zahvaljujejo tako strokovni komisiji kot tudi vsem sodelujočih vinarjem.

Pester program 25. Slovenskega festivala vin

V okiru festivala se bo v dveh dneh zvrstilo 7 vodenih delavnic, 2 delavnici za vinarje in obiskovalce, degustacija več kot 550 vinskih vzorcev domačih in tujih vinskih kleti na več kot 120 razstavnih prostorih. Novost letošnjega festivala pa je predstavitev projekta Digital Wine Tasting, spletnega izobraževanja za organizacijo degustacije vina na daljavo.




Več v Gospodarstvo