Spletni portal Prlekija-on.net je star 18 let

Portal je danes eden izmed najbolj prepoznavnih lokalnih medijev, vsa ta leta pa deluje izključno z lastnimi finančnimi sredstvi. Portal se trenutno tudi prodaja.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. januar 2024 ob 11:05

Portal Prlekija-on.net je star 18 let

Spletni portal Prlekija-on.net v teh dneh obeležuje že 18 let obstoja. Domena prlekija-on.net je bila registrirana 14. decembra 2005, prva vsebina je bila na portal vpisana 20. decembra istega leta, uradni začetek portala pa velja 1. januar 2006.

Začetki portala segajo v leto 2005, ko so nastali prvi osnutki in ideje za spletno stran. Takrat sem imel idejo, da bi na enem mestu bile zbrane informacije iz naših krajev, s čimer bi se tudi pomagalo pri razvoju in predstavitvi Prlekije preko spleta. Portal je nato v decembru bil realiziran, ime Prlekija on net pa pomeni Prlekija na spletu. Portal je sprva bil zasnovan kot osebna spletna stran, kjer so bile zbrane številne koristne informacije o Prlekiji ter z aktivnim forumom, blogom ter ostalimi komunikacijskimi možnostmi med lokalnim prebivalstvom in vsemi, ki jih Prlekija zanima. Takrat je to bila v bistvu edina možnost, kjer so Prleki in Prlečke lahko med seboj komunicirali na spletu in izrazili svoje mnenje, saj so družbena omrežja takrat bila še v povojih, ostalih podobnih spletnih strani pri nas pa ni bilo. V prvih letih sem iz različnih virov zbral številne zanimivosti naših krajev, fotografiral in spremljal številne dogodke, portal pa je hitro postal poznan v lokalnem okolju, kjer so bralci lahko ažurno prejeli informacije o lokalnem dogajanju. To velja še danes.

Portal je v zadnjih letih postal uspešen neodvisni medij in je danes eden izmed najbolj prepoznavnih in obiskanih lokalnih medijev v Sloveniji, ki ga spremljajo tudi številni izven naših meja. V zadnjih letih beleži okoli 10 milijonov obiskov ter okoli 30 milijonov ogledov strani na leto. Na dan portal obišče tudi preko 50 tisoč uporabnikov. V letu 2023 je najbolj obiskan dan bil ponedeljek, 27. november, ko je portal obiskalo skoraj 94 tisoč različnih uporabnikov. Portal je bil tudi eden izmed prvih večjih novičarskih portalov v Sloveniji, ki je bil povsem prilagojen mobilnim napravam in tablicam že leta 2014.

Najbolj brane objave v letu 2023

To so najbolj brane objave na Prlekija-on.net v letu 2023


Portal vsa ta leta deluje izključno z lastnimi finančnimi sredstvi

Medij je v zasebni lasti podjetja StudioEfekt, programiranje in svetovanje Dejan Razlag s.p. Kot avtor in lastnik skrbim tudi za vso tehnično izvedbo na portalu, od programiranja do oblikovanja, ter vso uredniško delo s pregledom ter objavami vseh člankov in fotografij na portalu in Facebook strani, kar zahteva ogromno časa in dela. V vseh teh letih sem vam tako skupaj s peščico sodelavcev lokalno dogajanje približal na portalu ter vas vedno hitro obveščal ob rednih in izrednih dogodkih v sliki, besedi in videu. Vse skupaj ima še toliko večjo težo, ker vse financiram izključno z lastnimi sredstvi, saj portal neposredno ne porablja proračunskih sredstev, ni financiran s strani občin, ministrstev, države... Portal si za delovanje vsa sredstva vsak mesec zagotovi na odprtem trgu, kar je samo po sebi velik uspeh, da se je portalu sploh uspelo obdržati toliko let na trgu. Vmes so dobri dve leti izhajale tudi Prleške cejtnge, ki so dopolnjevale portal z dodatnimi vsebinami in so prav tako bile v celoti financirane iz lastnega vira.

Portal je danes daleč najbolj obiskana spletna stran v širši Prlekiji, v letih delovanja pa je portal zrasel tudi v veliko spletno skupnost na družbenih omrežjih, saj ima stran na najbolj priljubljenem omrežju Facebook preko 29 tisoč sledilcev, mesečni doseg pa na tem omrežju znaša preko pol milijona uporabnikov. Portal ima tudi svoj X (nekdanji Twitter), Instagram in YouTube kanal, kjer najdete skoraj dva tisoč zanimivih video posnetkov iz Prlekije ter tudi od drugod, ki imajo skupaj več kot 4,8 milijona ogledov. Na portalu je bilo do sedaj vpisanih že 34 tisoč člankov ter dodanih 480 tisoč fotografij lokalnega in tudi drugega dogajanja. S tem portal tvori bogat arhiv dogajanja v Prlekiji in širše.

Portal so dopolnjevali tudi unikatni prleški izdelki

Od konca leta 2018 je uspešno delovala tudi spletna trgovina Prlekija.shop, kjer ste lahko našli številne izdelke z več kot 35 unikatnimi prleškimi slagani, ki so vsi plod moje domišljije. Prve majice so sicer nastale že leta 2010, ob zagonu spletne trgovine pa so skupaj z ostalimi izdelki takoj postale velik hit. V spletni trgovini je v teh letih bilo oddanih preko 500 naročil in skupaj prodanih 1.300 izdelkov. Dodatno je na treh Prleških sejmih (2018, 2019 in 2022) bilo prodanih še preko 700 izdelkov, večinoma majic. Spletna trgovina se nikoli ni posebej oglaševala, le z objavami preko portala in Facebook strani. Spletna trgovina se zapira, saj se novi izdelki ne tiskajo več, na zalogi je še okoli 40 majic (moških, ženskih in otroških) ter nekaj deset skodelic in šalov. Te še lahko naročite preko spletne trgovine ali neposredno pri meni.

Ker delo na portalu zahteva vse več časa, sam se tudi usmerjam v druge stvari, se portal trenutno prodaja. Če bo do prodaje portala tudi dejansko prišlo in kakšna bo njegova prihodnost, bo znano v naslednjih mesecih.

V spodnjem videu je na kratko predstavljen nastanek in delovanje portala iz leta 2015 ob prejemu priznanja županje ob 10. obletnici portala. Od takrat se je sicer že marsikaj spremenilo, saj je od nastanka videa nenazadnje minilo že več kot osem let.

Dejan Razlag
glavni in odgovorni urednik




Več v Portal

Najbolj brane objave v letu 2023

To so najbolj brane objave na Prlekija-on.net v letu 2023

nedelja, 31. december 2023 ob 12:42
Vesele praznike in srečno 2024

Vesele praznike in srečno 2024

nedelja, 24. december 2023 ob 09:49