Katja med prazniki izdelala betlehemsko in božično vasico

Od meseca oktobra je Katja Kovačič, kljub službenim obveznostim našla uro ali dve na dan za svoj projekt, za katerega pa je želela, da ostane do 21.12.2023 skrit očem.

Prlekija-on.net, četrtek, 4. januar 2024 ob 08:07
Božična vasica

Božična vasica

Minuli prazniki so za nami. Božični duh se po svetu širi vse hitreje. Marketing pa ponuja raznolike artikle, s katerimi z lahkoto nadomestimo stare, ročne običaje, kako izdelati okraske, figurice ipd.

Pri Kovačičevih v Odrancih se lahko pohvalijo z betlehemsko in božično vasico, ki je nastala izpod rok hčerke Katje. Predlansko leto je prvič postavila manjšo božično vasico pod okrašeno smrečico. Lani se je izdelave lotila bolj intenzivno. Skozi celo leto je nabirala ideje, skrbela za pravočasno nabavo materiala, iskala idealen prostor za postavitev. Tako je od meseca oktobra, kljub službenim obveznostim našla uro ali dve na dan za svoj projekt, za katerega pa je želela, da ostane do 21.12.2023 skrit očem. Bližnje sorodnike je na omenjen dan povabila v goste, ne samo, da bi proslavili njen rojstni dan, ki ga ima skupaj s sestro Martino, predvsem zato, da bi jih povabila k ogledu končanega projekta, nam je povedala Anja Kavčič.

Kot prostor si je izbrala zunanjo letno hiško, v kateri je »grel« kamin, ki je prav tako ročne izdelave. Na dveh mizah so se razlegale figurice, hiške, vijugaste potke, mah, storži, smrečice...

Nekatere figurice so stare tudi okrog 30 let. Mah je bil nabran in posušen, tudi storži. Betlehemske hišice so iz odpadnega kartona, kot tudi del kamina.

Ker pa je potrebno iti v korak s časom, kot je dejala Katja, je večji del božične vasice kupljen. A do naslednjih praznikov bo tudi ta del zgolj ročne izdelave, še je povedala Anja.




Več v Zanimivosti