Občina išče izvajalca za izgradnjo novega plavajočega mlina in broda na Muri

Mlin bo stal na istem mestu kot doslej, novogradnja broda pa je replika Tinekovega broda v Gornji Bistrici, ki že skoraj 15 let povezuje Prleke in Prekmurce.

Prlekija-on.net, nedelja, 28. januar 2024 ob 11:52
Od starega mlina ni ostalo veliko

Od starega mlina ni ostalo veliko

Občina Beltinci išče izvajalca za izgradnjo novega plavajočega mlina in broda na Muri v Ižakovcih, potem ko se je prejšnji jeseni leta 2022 zaradi obilnega dežja začel potapljati, nato pa se je med reševalno akcijo povsem sesul v reko Muro. Občina je za projekt izgradnje novega mlina in broda na Otoku ljubezni v Ižakovcih konec minulega leta uspela na javnem razpisu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo ter naravne znamenitosti v turističnih destinacijah. S strani države oz. Evropske unije bo beltinska občina kot investitor prejela 350 tisoč evrov sofinancerskih sredstev za izvedbo projekta vrednega pol milijona evrov. Sedaj iščejo izvajalca za novogradnjo plavajočega mlina in broda na Muri.

Mlin v Ižakovcih
Mlin v Ižakovcih
Mlin v Ižakovcih
Skica novega mlina, vir: Občina Beltinci/Plangrad

Kot je zapisano v razpisni dokumentaciji, se je investitor odločil izvesti brod ob obstoječih betonskih delih pomola in obstoječih temeljih v katerih so že izvedena sidra za privez broda (kjer je pred časom že bil brod) in ti elementi niso predmet tega projekta. Predvidena je le izvedba plavajočega (premičnega dela broda), ter izvedba jeklenih vrvi. Novogradnja broda je replika Tinekovega broda v Gornji Bistrici, ki že skoraj 15 let povezuje Prleke in Prekmurce. Odstopanje je v tem, da bo novi Brod Ižakovci brez hišice za brodarja, torej bo lastna teža broda manjša. Brod bo v velikosti 12,96m x 10,52m.

Mlin v Ižakovcih
Skica novega mlina, vir: Občina Beltinci/Plangrad

Mlin bo stal na istem mestu kot doslej, ob obstoječih betonskih delih pomola in obstoječih temeljih, v katerih so že izvedena sidra za privez mlina. V sklopu projekta je predvidena izvedba plavajočega mlina na vodi na dveh novih kovinskih čolnih (kumpih), ter izvedba komplet novega lesenega mlina, osrednji prostor mlina in prostor za mlinarja po starodavnem načinu in arhitekturni zasnovi kot je obstoječ mlin.

Brod v Ižakovcih
Skica novega broda, vir: Občina Beltinci/Plangrad

Občina si prizadeva, da za izgradnjo mlina in broda pridobi izvajalca, ki bo zagotovil kvalitetno in strokovno izvedbo del. Z novim mlinom in brodom bodo obiskovalcem omogočili celostno doživetje Otoka ljubezni, hkrati pa se bodo odprle možnosti za razvoj dodatne turistične ponudbe in kakovostnih turističnih doživetij v občini.




Več v Gospodarstvo