Od polnoči naprej množica dogodkov napovedala »peti letni čas« na Ptuju

Glasni dogodek je poleg obiskovalcev in radovednežev pospremilo tudi več sto kurentov, ki so tako na zelo svojevrsten in hkrati zelo tradicionalen način uradno odprli pestro pustno ptujsko dogajanje.

Prlekija-on.net, sobota, 3. februar 2024 ob 23:00
Kurentov skok

Kurentov skok

Pustni čas se na Ptujskem pričenja z edinstvenim dogodkom, kurentovim skokom, ko se ob večernem kresu v Budini (in drugje, v neposredni ptujski okolici), opremljeni le z zvonci in ježevkami, zberejo kurenti, ki takoj po polnoči prvi pozdravijo pustni čas.

Glasni dogodek je poleg obiskovalcev in radovednežev pospremilo tudi več sto kurentov, ki so tako na zelo svojevrsten in hkrati zelo tradicionalen način uradno odprli pestro pustno ptujsko dogajanje. Po starodavnem običaju si namreč lahko kurenti svojo opravo, s katero odganjajo zlo, nadenejo šele na svečnico. Na domačiji drugega princa karnevala Matevža Zokija se je zbralo veliko obiskovalcev, nekateri prihajajo tja že leta in jim to predstavlja del pustne tradicije.

Zvonko Križaj, Matevž Zoki II, drugi princ ptujskega karnevala je ob tem povedal: »Leta 2001, ko sem bil princ karnevala, sem želel obuditi že pozabljeno stvar. Danes je veliki krščanski praznik - svečnica. Po svečnici si lahko fantje in možje prvič nadenemo zvonce. Kot vidite, je dogodek zelo dobro obiskan, tradicija se je prijela, ne samo tukaj, ampak tudi v drugih vaseh, kar kaže, da je bilo moje poslanstvo pravilno predstavljeno in ga je treba opravljati naprej

Foto: Marko Pigac

Etnografska povorka na Ptuju

Na etnografski povorki se je predstavilo 76 skupin z okrog 2200 nastopajočimi





Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46