V Ljutomeru demonstracija vadbe, predavanja in kuharska delavnica ob kitajskem novem letu

V Galeriji Ante Trstenjaka Ljutomer so nastopili člani s Formo 24 slik Yang stila Taijiquan vadbe.

Prlekija-on.net, sreda, 21. februar 2024 ob 13:44
Lotus vadba, foto: Daniel Gajšt

Lotus vadba, foto: Daniel Gajšt

Člani Taijiquan sekcije LOTUS vadba, ki v Ljutomeru delujejo pod okriljem Rugby in touch rugby kluba Ljutomer, so v sodelovanju z Zavodom Herbija Prlekija ob nastopu kitajskega novega leta pripravili sklop dogodkov.

19.2. so v Galeriji Ante Trstenjaka Ljutomer nastopili člani s Formo 24 slik Yang stila Taijiquan vadbe. Selma Franov, diplomirana sinologinja in rusistka, ki vadbo v Ljutomeru vodi, je predstavila temeljne principe vadbe, gibanja in položaja telesa, dobrobiti vadbe in zgodovino. Elementi vadbe, ki so bili že vsaj 240 let pred našim štetjem dokumentirani in opisovani, tudi danes tvorijo osnovo različnih pojavnih oblik Taijiquan vadbe. Le ta je uvrščena na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščine, dobrobiti vadbe pa so tudi znanstveno dokazane in splošno priznane v zahodni medicini.

Člani so predstavili še Yang stil Formo meč 32 slik, ki jo vodi Rihard Škorjanec, nato pa še nekoliko zahtevnejšo različico Yang stil Forme 24 s postavitvijo v deteljico, ki so jo poimenovali Prleška Taiji deteljica. Na koncu so obiskovalce povabili medse in skupaj izvedli Formo 24 slik. Pogostitev se je skladala z rdečo nitjo dogodka, kitajski Baozi žlikrofi in poseben čaj z ingverjem in žižulami.

Demonstracije vadbe so bile uvod v prihajajoča predavanja na teme povezane s kitajsko medicino, prehrano in vadbo. Če se vam poraja vprašanje kaj lahko sami naredite za svoje dobro počutje, za zdravje in dolgoživost, vabljeni da prisluhnete predavanjem. V Mladinskem kulturnem centru v Ljutomeru se bodo tri četrtke zaporedoma odvila sledeča predavanja:

Princip petih elementov v prehrani (29. 2. 2024, 18:00)
Diagnostika in vrste terapij (7. 3. 2024, 19:00)
Predstavitev učinkov in dobrobiti Taijiquan vadbe (14. 3. 2024, 18:00)

Praktična delavnica kitajske kuhinje (po dogovoru z udeleženci)

Na predavanjih bodo na voljo materiali povezani s posamično temo, prav tako bodo na voljo kontaktne informacije posameznikov, ki se ukvarjajo z omenjenimi temami, tehnikami in terapijami. Predavanja so brezplačna, prijave na predavanja zaželjena.

Na koncu sklopa predavanj bo praktična delavnica priprave kitajske hrane, v skladu s principi predstavljenimi na predavanjih. Prednost pri udeležbi na kuharski delavnici bodo imeli tisti, ki se bodo udeležili vseh predavanj. Datum kuharske delavnice bo objavljen po predavanjih.

Kontakt: Lotus vadba in Zavod Herbija Prlekija Ljutomer, Selma Franov, 040 246 968
zavod@herbijaprlekija.si




Več v Kultura in izobraževanje