Vlada načrtuje vzpostavitev izpostave azilnega doma v Središču ob Dravi, kjer pa o tem niso bili obveščeni

Župan se sprašuje, na podlagi česa je lahko bil sprejet tak sklep, glede na to, da naj bi izpostava azilnega doma stala v središču kraja in da so prostori, kjer naj bi bivali migranti, neprimerni.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. marec 2024 ob 18:03
Središče ob Dravi

Središče ob Dravi

Vlada RS je v četrtek sklenila, da se na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi vzpostavita izpostavi azilnega doma. V ta namen naj bi uredili začasne nujne objekte za čas trajanja višje sile, vendar največ za tri leta. A so v obeh občinah nad to odločitvijo presenečeni, saj o tem niso bili obveščeni. Kot je ob tem povedal župan Občine Središče ob Dravi, Toni Jelovica, je vlada to odločitev sprejela brez njihove vednosti ter je nad sklepom "presenečen in šokiran".

Župan se sprašuje, na podlagi česa je lahko bil sprejet tak sklep, glede na to, da naj bi izpostava azilnega doma stala v središču kraja in da so prostori, kjer naj bi bivali migranti, neprimerni. "Gre namreč za prostore nekdanje mejne policije, ki niso stanovanjski prostori in tako niso primerni za bivanje," je ob tem povedal.

O tem bo v sredo razpravljal tudi Občinski svet Občine Središče ob Dravi, ki se bo sestal na redni seji, točko o azilnem domu pa naj bi na sejo uvrstili dodatno. Župan bo občinskim svetnikom predlagal sklep, da vzpostavitvi azilnega doma nasprotujejo, je še povedal.

Policija

Na območju Središča ob Dravi obravnavali več tujcev


Na območju Središča ob Dravi številni nelegalni prestopi meje

Na območju Središča ob Dravi sicer v zadnjih letih obravnavajo številne tujce, ki tam nelegalno prečkajo mejo. Tudi leta 2015 ob t.i. begunski krizi, je skozi kraj potovalo ogromno število tujcev, ki so jih tja vozili kar z vlaki, sprejemni center pa je takrat bil urejen tik ob meji. Tujci so takrat nato potovali naprej, predvidoma v severne države.

Sprejemni center
Sprejemni center v Središču ob Dravi leta 2015
Sprejemni center v Središču ob Dravi

Vlak v Središče ob Dravi pripeljal 1.500 prebežnikov





Več v Gospodarstvo