Občine izrazile nestrinjanje z odločitvijo vlade do vzpostavitve azilnega doma v Središču ob Dravi

Občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž tako so sklicale skupno izredno sejo, kjer bosta temi organiziranja začasne izpostave azilnega doma v Središču ob Dravi in vzpostavitve satelitskih urgentnih centrov.

Prlekija-on.net, petek, 8. marec 2024 ob 17:51
Sprejemni center v Središču ob Dravi leta 2015

Sprejemni center v Središču ob Dravi leta 2015

Kot smo že poročali v začetku tedna, je Vlada RS v četrtek, 29. februarja, sklenila, da se na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi vzpostavita izpostavi azilnega doma. V ta namen naj bi uredili začasne nujne objekte za čas trajanja višje sile, vendar največ za tri leta. A so v obeh občinah nad to odločitvijo bili presenečeni, saj o tem niso bili obveščeni. O tem je v sredo razpravljal tudi Občinski svet Občine Središče ob Dravi, ki se je sestal na redni seji. Vzpostavitvi azilnega doma nasprotujejo, napovedali so tudi skupno izredno sejo Občinskega sveta Ormož, Občinskega sveta Občine Središče ob Dravi in Občinskega sveta Občine Sveti Tomaž, kjer bo tema azilni dom in vzpostavitev satelitskih urgentnih centrov.

Občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž tako za v sredo, 13. marca 2024 ob 16.00 sklicujejo skupno izredno sejo Občinskega sveta Ormož, Občinskega sveta Občine Središče ob Dravi in Občinskega sveta Občine Sveti Tomaž, ki bo v Kulturnem domu Sokolana (Slovenska cesta 24, 2277 Središče ob Dravi).

Župani občin so se za sklic izredne seje odločili zaradi nujnosti sprejetja stališč občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž do organiziranja začasne izpostave azilnega doma v Središču ob Dravi in vzpostavitve satelitskih urgentnih centrov, saj ti dve področji pomembno vplivata na kakovost življenja prebivalcev v občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Obenem je izrednega pomena, da vsi trije občinski sveti zavzamejo jasna in skupna stališča.

Središče ob Dravi

Vlada načrtuje vzpostavitev izpostave azilnega doma v Središču ob Dravi, kjer pa o tem niso bili obveščeni


Izrazili globoko nestrinjanje z odločitvijo vlade

Kot so zapisali v obrazložitvi v skupnem sporočilu za javnost, bodo Občinski sveti v prvem delu seje sprejeli stališča občin do namere Vlade RS v zadevi organiziranja začasne izpostave azilnega doma v Središču ob Dravi. Vlada Republike Slovenije je namreč enostransko sprejela sklep, s katerim se vzpostavlja azilni dom na območju občine Središče ob Dravi.

"Ob upoštevanju sklepa vlade glede postavitve azilnega doma v Občini Središče ob Dravi ter posledično s sprejetjem ukrepov v zvezi z izzivi, povezanimi z navalom migrantov, so občine izrazile globoko nestrinjanje s takšno odločitvijo. Občine so prepričane, da postavitev azilnega doma in morebitni navali migrantov na našem območju Občine Središče ob Dravi predstavlja nepremišljeno in neprimerno rešitev za obravnavanje migrantske problematike. Občani naših lokalnih skupnosti izražajo zaskrbljenost glede morebitnih varnostnih, socialnih in gospodarskih posledic, ki bi jih lahko prinesla prisotnost azilnega doma ter s tem povečanega števila migrantov. Prepričani smo, da to negativno vpliva na varnost in kakovost življenja naših prebivalcev," so zapisali v sporočilu.

Želijo satelitski urgentni center tudi v Ormožu

Občinski sveti bodo prav tako zavzeli stališča občin do vzpostavite satelitskih urgentnih centrov, ki so bili določeni z Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2024.

"Vlada je z Uredbo določila število satelitskih urgentnih centrov, skupaj jih je predvidenih za celo Slovenijo samo 15. Na podlagi objavljenega seznama satelitskih urgentnih centrov občine ugotavljamo, da za vzhodni del Slovenije ni predviden noben satelitski urgentni center. Iz tega razloga se predlaga razprava in sprejem stališč, da se poveča število satelitskih urgentnih centrov na območju Podravja in da se ustanovi satelitski urgentni center tudi v Ormožu s čimer se ne bo poslabšal zdravstveni standard oskrbe in dostopnosti občanov do zdravstvenih storitev. Obenem pa spremembe predpisov ne smejo vplivati na zmanjšanje standarda oskrbe za občane in strokovne podpore oz. se morajo ohraniti vsaj na isti ravni kot do sedaj," pa so zapisali glede te problematike.

Seja bo zaradi omejenosti s številom mest v dvorani za javnost zaprta. Kljub temu bodo vsi zainteresirani lahko sejo spremljali v živo pred dvorano Sokolana, saj bo v sodelovanju s KTV Ormož zagotovljen prenos seje na veliko platno. Da bo zagotovljeno tudi aktivno sodelovanje občank in občanov, bo pred dvorano na voljo obrazec za vprašanja, na njih pa bo odgovorjeno na sami seji.

Pred dvorano se bodo prav tako zbirali podpisi občank in občanov, z njimi pa boste lahko tudi sami izrazili podporo k stališčem občinskih svetov.

Tujci

Na območju PP Ormož obravnavali 30 tujcev





Več v Gospodarstvo