Krka murskosoboški bolnišnici donirala mobilni ultrazvočni aparat

Mobilni ultrazvočni aparat se uporablja za boljšo diagnostiko in zdravljenje otrok in mladostnikov.

Prlekija-on.net, petek, 22. marec 2024 ob 14:59
Krka je murskosoboški bolnišnici donirala mobilni ultrazvočni aparat

Krka je murskosoboški bolnišnici donirala mobilni ultrazvočni aparat

Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto je Otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota podarila mobilni ultrazvočni aparat Phillips Lumify z visoko ločljivostjo in zmogljivostjo slikanja. Krka, katere temeljno poslanstvo je že 70 let omogočati ljudem zdravo in kakovostno življenje, se je ob svojem jubileju odločila pomagati številnim slovenskim zdravstvenim ustanovam. Donacije je namenila obema kliničnima centroma in še desetim slovenskim bolnišnicam. Z donacijo Otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota bo pomagala najmlajšim bolnikom - našim najmanjšim borcem.

Zavedajo se, da je zdravje človekovo največje bogastvo, zato je eden njihovih temeljnih ciljev bolnikom zagotavljati zdravila za pogoste bolezni današnjega časa. Nenehno prepoznavajo tudi druge potrebe bolnikov in izzive pri njihovem zdravljenju. Glavni namen Krkinih donacij zdravstvenim ustanovam je prispevati k višji kakovosti zdravstvenih storitev ter omogočiti čim boljšo diagnostiko in zdravljenje bolnikov.

Krka je murskosoboški bolnišnici donirala mobilni ultrazvočni aparat

Ultrasonografija je slikovna tehnika na osnovi ultrazvoka, ki omogoča vizualizacijo različnih tkiv v telesu. Z njo lahko odkrijemo morebitne patologije ali poškodbe. Ultrazvočni aparat skozi ultrazvočno sondo oddaja ultrazvočne valove različnih frekvenc. Ultrazvok se lahko giblje skozi tekočino in tkiva, ne prodre pa skozi zrak ali gosto mineralno tkivo. Ultrazvočna sonda ima na konici kristale, ki preko mehanskega nihanja, ki ga sproži električni impulz, proizvajajo ultrazvočne valove. Ultrazvočni valovi nato potujejo iz pretvornika v človeško telo in se širijo preko različnih tkiv. Gostota tkiva določa, koliko ultrazvočnih valov se bo v tkiva absorbiralo in koliko odbilo. Vrnjeni odboji se pretvorijo nazaj v električne impulze, računalnik pa na zaslonu prikaže sliko tkiva v različnih odtenkih sive barve, glede na prepustnost tkiva za ultrazvočne valove.

Krka je murskosoboški bolnišnici donirala mobilni ultrazvočni aparat

Možne so različne klinične uporabe

Prednosti novega mobilnega ultrazvočnega aparata Phillips lumify, ki ga je bolnišnici darovala Krka, d. d., Novo mesto, temeljijo na treh preprostih možnostih: skeniranja z izjemno kakovostjo Philips tehnologije slikanja, povezave pretvornika Lumify s pametno napravo in prenosa aplikacije Lumify na združljivo pametno napravo. Zaradi visoke ločljivosti in zmogljivost slikanja v plitvih in globljih tkivih so diagnostični vpogledi še boljši. Aparat omogoča Dopplersko pulzno valovanje pri vseh kliničnih pregledih, kvantitativno analizo, celovite meritve pulznega valovanja, optimizacijo skeniranja in samodejno povezano krmiljenje naprave. Možne so različne klinične uporabe, vključno z mehkimi tkivi, skeniranjem mišično-skeletnega sistema, pljuč in ožilja. Aparat ima vgrajen daljinski ultrazvok s platformo za sodelovanje (Reacts), kar zdravstvenim delavcem omogoča skupne video in avdio klice in virtualno vodenje naprave.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so zelo ponosni na novo pridobitev na Otroškem oddelku. Poudariti želijo, da je mobilni ultrazvočni aparat pomemben za zdravljenje otrok in mladostnikov, saj omogoča veliko natančnejše diagnoze, ki so bistvenega pomena za učinkovito klinično obravnavo, zdravstvenemu osebju pa omogoča hitro in natančno oceno stanja otrok, pri tem pa zagotavlja manj invaziven postopek kot druge diagnostične metode. Zaradi svoje prilagodljivosti in mobilnosti omogoča izvajanje ultrazvočnih pregledov neposredno ob otroku, v bolniški sobi, kar pomeni boljšo dostopnost diagnostičnih storitev ter posledično manj stresa pri najmlajših pacientih in tudi pri njihovih starših.

Donacija ne izraža le Krkine skrbi za dobrobit otrok in mladostnikov, temveč krepi tudi njihovo zavezanost k zagotavljanju vrhunske zdravstvene oskrbe v pomurski regiji, zato se na tem mestu Krki, d. d., tovarni zdravil iz Novega mesta, za donacijo najlepše zahvaljujejo.

Projekt ob Krkinem 70. jubileju je posvečen donacijam otroškim oddelkom v bolnišnicah iz vseh slovenskih regij, med drugimi tudi Splošni bolnišnici Murska Sobota ter Pediatričnima klinikama UKC Ljubljana in Maribor. Z njimi želijo prispevati k čim boljšemu in čim hitrejšemu okrevanju slovenskih otrok in odraslih in jim tako omogočiti zdravo prihodnost.




Več v Gospodarstvo