Predstavili logotip in dogodke ob letu prleških vrednot in ljutomerskega kasača

V letu 2024 se bo zvrstilo več dogodkov, v ospredju pa bosta slavnostna akademija ob 150-letnici prvih kasaških dirk na Slovenskem, ki bo 9. avgusta 2024, v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru, in slovenski kasaški derbi, ki bo 10. avgusta 2024 na ljutomerskem hipodromu.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. marec 2024 ob 12:37
Leto prleških vrednot in ljutomerskega kasača, foto: Občina Ljutomer

Leto prleških vrednot in ljutomerskega kasača, foto: Občina Ljutomer

Občinski svet Občine Ljutomer je leto 2024 razglasil za leto prleških vrednot in ljutomerskega kasača. Na novinarsko konferenci, ki je bila v ponedeljek, 25. marca, v županatu Mestne hiše v Ljutomeru so o razglasitvi leta, nastajanju logotipa in prireditvah Kasaškega kluba Ljutomer spregovorili županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, oblikovalka Saša Aleksandra Aracki iz Studia Lift ter predsednik Kasaškega kluba Ljutomer Branko Kristl.

V letu 2024 se bo v spomin na prve dirke 12. septembra 1874 v Ljutomeru, Križevcih pri Ljutomeru in Murski Soboti zvrstilo več dogodkov, v ospredju bosta slavnostna akademija ob 150-letnici prvih kasaških dirk na Slovenskem, ki bo 9. avgusta 2024, v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru, in slovenski kasaški derbi, ki bo 10. avgusta 2024 na ljutomerskem hipodromu.

Leto prleških vrednot in ljutomerskega kasača

Pripravili bodo tudi simpozij o pomenu reje kasaškega konja, rejcev in tekmovalcev v slovenskem prostoru ter razstavo, ki jo postavljajo v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem iz Murske Sobote. Simpozij bo septembra v občini Križevci, kjer je največ rejcev ljutomerskega kasača v Sloveniji. Na njem pričakujejo strokovne prispevke tako s področja veterine kot iz trenerskih voda in psihologije konj. Med predavatelji bo tudi častni občan Občine Ljutomer dr. Miran Puconja.

Na obletnico prvih dirk bodo 12. septembra v Ljutomeru odprli razstavo o kasaštvu, ki jo pripravljajo s pomočjo soboškega Pokrajinskega muzeja. Dva meseca bo razstava na ogled v Ljutomeru, nato pa še osem mesecev v Murski Soboti.

Kasaški klub Ljutomer je v Sloveniji najstarejši, s 300 člani najštevilčnejši, po rezultatih pa tudi najuspešnejši slovenski klub. Člani ljutomerskega Kasaškega kluba imajo skupaj več kot 150 konj.




Več v Kultura in izobraževanje