V Ljutomeru se je pričela kasaška sezona

Na sporedu je bilo pet dirk, domači klub je dosegel tri zmage.

Prlekija-on.net, četrtek, 4. april 2024 ob 09:35
Objavil/a Kasaški klub Ljutomer dne Torek, 2. april 2024

Kasaške dirke v Ljutomeru

Kasaški klub Ljutomer tradicionalno pripravlja spomladanske kasaške dirke na hipodromu v Ljutomeru, na velikonočni ponedeljek, s čimer se običajno pričenja tudi kasaška sezona. Letos je ta dirka potekala v ponedeljek, 1. aprila.

Na sporedu je bilo pet dirk, slavili pa so LORELAJ (Franc Lovrenčič, KD Sl. Gorice Lenart), LIBBY (Darko Sodec, KK Ljutomer), ANTO (Darja Antolin, KK Ljutomer), CALIFORNIA POKER (IT) (Jože Sagaj ml., KK Ljutomer) in DENALDA OP (IT) (Jože Sagaj ml., KD Sl. Gorice Lenart).

Vse podrobne rezultate lahko vidite tukaj.
Leto prleških vrednot in ljutomerskega kasača, foto: Občina Ljutomer

Predstavili logotip in dogodke ob letu prleških vrednot in ljutomerskega kasača


150-letnica od prvih konjskih dirk na Slovenskem

Letos sicer obeležujemo 150-letnico od prvih konjskih dirk na Slovenskem. 12. septembra 1874. leta so namreč naši predniki prvič zapregli iskre konjičke in se pomerili na dirki na podeželski cesti od križa na Lokavskem polju do Globetkinega potoka pri Ljutomeru.

Društvo »Društvo za dirkanje s kobilami v kasu v Ljutomeru« je bilo registrirano naslednje leto po prvih dirkah, 26. maja 1875. leta v Gradcu in je najstarejše športno društvo na ozemlju današnje Slovenije in nekdanje Jugoslavije ter drugo najstarejše dirkalno društvo v Evropi. Na novem hipodromu v Ljutomeru so bile prve kasaške dirke 6. septembra 1954. Takrat je Klub za konjski šport Ljutomer (od leta 1997 se klub imenuje Kasaški klub Ljutomer) praznoval 80 let od prvih kasaških dirk na Slovenskem, letos pa obeležujemo 150 let.

Leto 2024 je tudi razglašeno za leto prleških vrednot in ljutomerskega kasača, ob tem se bo zvrstilo več dogodkov, v ospredju pa bosta slavnostna akademija ob 150-letnici prvih kasaških dirk na Slovenskem, ki bo 9. avgusta 2024, v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru, in slovenski kasaški derbi, ki bo 10. avgusta 2024 na ljutomerskem hipodromu.




Več v Šport