Proslavili mednarodni dan družin v Mladinskem centru Prlekije: »Nikoli niste sami«

Mednarodni dan družin so v MCP v partnerstvu z Mladinskim svetom Ljutomer proslavili s multimedijskim performerjem, ki govori o tukajšnjih dosedanjih dejavnosti na področju humanitarnosti, socialnega varstva, zdravstveno-preventivne dejavnosti in medgeneracijskega sožitja - mladi za starejše, starejši za mlade, posvečenem pa je bil tudi tudi letošnji 30 letnici delovanja.

Prlekija-on.net, sreda, 22. maj 2024 ob 11:54
Mednarodni dan družin v MCP

Mednarodni dan družin v MCP

Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO je od ustanovitve pred 30 leti do danes neprekinjeno (tudi v času "covida") izvaja med drugim tudi celoletne projekte CENTRA ZA DRUŽINE - VEČGENERACIJSKEGA CENTRA, v obdobju 1994 - 2002 v centru Ljutomera, na Grossmannovi 3, po nasilni deložaciji od 2002 do danes pa na neodvisnem terenu - Spodnjem Kamenščaku 23. Bogati, vsebinsko najrazličnejši programi, so zmerom med udeleženci iz lokalnega in širšega območja podravsko-pomurske regije dobrodošli. Vsak delovnik se na omenjeni lokaciji izvaja tudi deljenje donirane hrane za mlade, posameznike in družine v stiski.

Mednarodni dan družin so tako v Mladinski center Prlekije v partnerstvu z Mladinskim svetom Ljutomer proslavili s multimedijskim performerjem, ki govori o tukajšnjih dosedanjih dejavnosti na področju humanitarnosti, socialnega varstva, zdravstveno-preventivne dejavnosti in medgeneracijskega sožitja - mladi za starejše, starejši za mlade, posvečenem pa je bil tudi tudi letošnji 30 letnici delovanja. V performerju je prikazan med drugim tudi obisk MCP-ja na Spodnjem Kamenščaku 23 s strani nekdanje generalne državne sekretarke MDDSZ in sedanje predsednice Socialne zbornice Slovenije, ga. Brede Božnik (videi spodaj).

Sledil je delovni posvet prostovoljcev-humanitarcev ter nato pričetek urejanja skladiščnih prostorov za donirano hrano za ogrožene mlade, družine ter druge skupine ljudi iz Prlekije oziroma širše pomursko - podravske regije . Celotna omenjena adaptacija se izvaja izključno v lastni finančno - fizični režiji. Pomen izstopajoče humanitarne dejavnosti MCP-ja širšega značaja skozi daljšo časovno obdobje, je nedavno prepoznala tudi vlada Republike Slovenije, konkretno Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v obliki odobrenih dveh vlog na javna razpisa.

V organizaciji so ob tej priložnosti izrekli vso pohvalo tudi predanim tukajšnjim prostovoljcem, ki skrbijo za prevoz donirane hrane ter sortiranje in deljenje kot tudi družbeno odgovornim trgovskim podjetjem - Hoferju, Lidlu in Sparu kot tudi Uradu RS za mladino in Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje . Ponovno pa pozivajo v skladu s prizadevanjem za zmanjšanje tveganja revščine v državi, da se na MCP obrnejo vsi pomoči potrebni ter se dogovorijo za prevzeme dnevnih doniranih prehrambnih paketov. Po usmeritvah pristojnega ministrstva so to: brezposelne osebe in zaposlene osebe v materialni stiski; osebe prizadete v naravnih nesrečah; skupnost enega od staršev z otrokom ali več otroki; upokojenci z nizkimi pokojninami; posamezniki, ki živijo sami v gospodinjstvu, še posebej enočlanska gospodinjstva starih 65 let in več; brezdomci; marginalne skupine oseb, Romi, begunci, priseljenci; posamezniki, ki so se zaradi nesreče ali bolezni znašli v težji situaciji kot tudi posamezniki in družine, pri katerih upravičenec za razdeljevanje pomoči v hrani prepozna njihovo stisko. Še dodatne pomoči pa bodo deležni tudi tisti iz programa » Izvajanje razdeljevanja pomoči v hrani in izvajanje spremljevalnih ukrepov v letih 2024-2026 v okviru programa ESS+ za odpravljanje materialne prikrajšanosti v Sloveniji v obdobju 2021-2027« , ki se bodo na posameznem razdelilnem mestu izkazali z: odločbo o denarni socialni pomoči, odločbo o izredni denarni socialni pomoči, odločbo o varstvenem dodatku, odločbo o otroškem dodatku, dokazilom o višini pokojnine, plačilno listo, dokazilom o prijavi v evidenco brezposelnih, odločbo o občinskih pomočeh ali z odločbo o nadomestilu za invalidnost.

Rudi Stegmüller




Več v Kultura in izobraževanje