Okusi Prlekije ponovno razvajali s prleškimi dobrotami in glasbo

Vsak ponudnik je pripravljal tradicionalne prleške jedi bodisi v tradicionalni ali sodobni obliki, prilagojeni trendom »street food« in »finger food«.

Prlekija-on.net, sobota, 25. maj 2024 ob 06:13
Okusi Prlekije v Ljutomeru

Okusi Prlekije v Ljutomeru

V petek, 24. maja, se je na Glavnem trgu v Ljutomeru, po uspešni lanski izvedbi, letos ponovno odvijala prireditev Okusi Prlekije. Organizator prireditve je Prleška razvojna agencija v tesnem sodelovanju z Občino Ljutomer. Namen prireditve je promocija združene gastronomske ponudbe na območju Prlekije. V ospredje želijo postaviti avtentično gastronomski ponudbo in dvigniti prepoznavnost jedi na našem območju na ta način, da okušamo najboljše jedi iz Prlekije ob zvokih domačih glasbenih ustvarjalcev.

Etno-kulinarični dogodek je poskrbel za dobro voljo v vseh ozirih. Ljubitelje hrane je razvajala bogata kulinarična ponudba lokalnih ponudnikov tradicionalne prleške hrane, vinoljubom je bila postrežena pristna prleška kapljica, ljubitelji kulture pa so lahko uživali ob domači glasbeni spremljavi. Na dogodku so nastopili otroška folklorna skupina iz Osnovne šole Stročja vas, tamburaška skupina KD Cven, družinski ansambel Fekonja, etno skupina Bosi, za vrhunec prireditve pa je poskrbel prleški glasbenik Tadej Vesenjak s svojim bandom.

Številne goste, ki so obiskali trg, sta nagovorila Goran Šoster iz Prleške razvojne agencije in županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, sodelujoče na stojnicah pa je predstavil povezovalec prireditve, Andrej Mernik.

Prleške jedi bodisi v tradicionalni ali sodobni obliki, prilagojeni trendom »street food« in »finger food«

Povabljeni sodelujoči na stojnicah so vodilni predstavniki gastronomije iz območja LAS Prlekija (to so občine Ljutomer, Veržej, Križevci, Razkrižje, Sv. Jurij ob Ščavnici, Radenci, Gornja Radgona in Apače). Vsak ponudnik je pripravljal tradicionalne prleške jedi bodisi v tradicionalni ali sodobni obliki, prilagojeni trendom »street food« in »finger food«.

Na letošnji prireditvi Okusi Prlekije so se s svojo ponudbo predstavili: Lončarstvo Žuman, Oljarna Kocbek, Babičina hiša, Hotel Jeruzalem, Društvo za ohranitev jedi naših babic - Kihača, Eko Grünt Trstenjak, Gostilna Zorko, Društvo vinogradnikov Mala Nedelja, Vinska fontana Kapela, Turistična kmetija Vrbnjak, Kmetija Paldauf&BeEko, Jedro - SKZ Ljutomer Križevci, Iskreno gostinstvo in Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer.

Jedi in pijače, ki spadajo med tradicionalne in so zastopane na območju Prlekije so: bučni pesto s česnom, bučni krekerji, prleška gibanica, ajdov krapec, kisla žüpa, traminec, domača salama, gin z bučo in bučnimi semeni, različne bučne jedi, ajdov tris, bučna torta, prleški kozarček, prleški sendvič, bučni rezanci, domači sokovi, proletina, šipon, ocvirkovica, prleška tünka in druge domače dobrote.

Prodaja degustacijskih porcij je potekala z lokalno valuto Klopotec, ki so jo obiskovalci lahko prevzeli na glavni blagajni dogodka.




Več v Družabno