Etnološka in etnografska dediščina Haloz

Občinska turistična zveza pripravila izlet v Haloze

Branko Košti, sreda, 14. december 2011 ob 14:05
Izlet v Haloze

Izlet v Haloze

V soboto, 11. decembra, je vodstvo OTZ Ljutomer za člane turističnih društev iz Občine Ljutomer, pripravilo izlet v Haloze. Udeleženci izleta smo si ogledali del etnološke in etnografske dediščine te manj razvite pokrajine, ki pa se, kot smo se lahko prepričali, z velikimi koraki otresa zaostalosti, v veliki meri tudi s pomočjo sredstev iz strukturnih skladov EU.

Najprej smo si ogledali etnografsko zbirko na Djočanovi kmetiji v Tržcu, katero ureja in upravlja Etnografsko društvo Pokači iz Tržca, širše znano predvsem po pokanju z biči v času kurentovanja in ob raznih drugih priložnostih. Nato smo se podali do znane romarske cerkve, Marijine bazilike na Ptujski Gori, kjer smo si poleg obiska cerkve ogledali tudi multivizijsko predstavitev ene najlepših gotskih cerkva na slovenskem. V Muzeju volne in volnenih izdelkov v Majšperku je največ zanimanja pritegnila razstava gobelinov.

Po malici v prijetni domači gostilni smo zapustili gozdnati predel Haloz in se napotili proti vinorodnemu predelu, do turistične vasi Halonga in si v Dravcih ogledali etnološko zbirko, ki prikazuje poljedelsko orodje, opremo, pripomočke in stroje, zato so zbirko poimenovai Od zrna do kruha. Zadnja postaja naše poti je bila Turistično vinogradniška kmetija Pungračič v vasi Drenovec pri Zavrču, kjer so pripravili degustacijo njihovih priznanih vin, postregli so tudi odlično večerjo, po kateri smo se zadovoljni vračali proti domu.


Več v Zanimivosti