Otvoritev Kulturnega in upravnega središča v Svetem Juriju ob Ščavnici

Kulturno in upravno središče v Svetem Juriju ob Ščavnici je odprlo svoja vrata

Klavdija Bec, nedelja, 15. april 2012 ob 10:126
Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana je na otvoritveni slovesnosti 14. aprila 2012, zbranim izrekel dobrodošlico in ob tem poudaril neprecenljiv pomen kulture, »kulture kot nasprotja egoizma, pohlepa, plenjenja in sovraštva, kulture kot edinstvene  ustvarjalke narodovega blagora«, v času, ki nam ni preveč naklonjen.

V pozdravnem govoru je izpostavil člane občinskega sveta prejšnjega in sedanjega sestava, da so skupaj s sodelavci občinske uprave zaznali priložnost, zmogli drznost in preudarnost za odločitev desetletja. Zahvala je bila izrečena tudi vsem strokovnim svetovalcem, skrbniku investicije ter vsem, ki so kakorkoli pripomogli k tej pridobitvi. Občina je za izgradnjo obeh enot, kulturnega doma in kulturno promocijskega centra,  pridobila sofinancerska sredstva iz dveh javnih razpisov v skupni vrednosti 1961.000,00 € od 2.867.000,00 € pogodbene vrednosti investicije za oba dela objekta. Izvajalska dela je opravil najugodnejši izbrani ponudnik SGP Pomgrad d. d. »Prepričan sem, da smo za vložena sredstva dobili največ, kar se je v dani situaciji na področju slovenskega gradbeništva in na tako zahtevni investiciji dalo«, je povedal župan Anton Slana in ob tem dodal, da gre za »sodoben, varčen in funkcionalen objekt«.

Slovesnost je vodil igralec Boris Ostan, ki je z vmesnimi recitali pesmi Edvarda Kocbeka, citati besed Vekoslava Grmiča in Bratka Krefta, svoje doživljanje novega doprinosa k razvoju kulturnih dejavnosti v občini pospremil z naslednjimi besedami: »z odprtjem kulturnega središča doživljamo čudež, kjer se bo rodilo novo upanje, da bomo v teh prostorih vzpostavili dialog, poiskali skozi srečevanje v kulturi in umetnosti tiste skupne točke, ki lahko naše bivanje osmislijo v dimenzijah, ki se jih ne da meriti, ne z državnimi ne z občinskimi proračuni«.

Zbrane je nagovoril tudi Tone Peršak, ki se je v nagovoru dotaknil veljakov, ki imajo korenine v vaseh občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Poudaril je tudi, da je »izjemno pogumno, da se je občina v teh časih odločila za tako pomembno investicijo ter da je institucijo, ki je namenjena kulturi, postavila v sámo srce občine«.

Slavnostni govornik akad. prof. dr. Jože Trontelj je spregovoril o izjemnem pomenu vrednot, še posebej zdaj, ko živimo v dobi informacijske revolucije, ki jo je po pomembnosti postavil pred industrijsko revolucijo pred dvesto leti, in opozoril na vrednote, »ki polagoma izgubljajo svoj položaj v evropski, tudi slovenski družbi, to je zaupanje v znanost, v politični sistem in v poštenje«. Akademik prof. dr. Jože Trontelj je tudi opravil simbolno predajo ključa predsednici Zveze kulturnih društev Simoni Filipič, ki je ob tej priložnosti med drugim dejala, da »se občinski funkcionarji zavedajo pomena ljubiteljskih in profesionalnih kulturnih dejavnosti, zato jih podpirajo, spodbujajo in omogočajo«.

Kulturno in upravno središče v Svetem Juriju ob Ščavnici odpira svoja vrata
Pogovor z županom Antonom Slana in projektantom Vojkom Pavčičem

V spremljevalnem programu so sodelovali: Društvo za ohranjanje naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici, Ljubiteljsko dramsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, Mešani pevski zbor Sv. Jurij ob Ščavnici, Folklorno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, Ljudske pevke Sv. Jurij ob Ščavnici, Likovno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici, Mešani pevski zbor DU Sv. Jurij ob Ščavnici, Kulturno glasbeno društvo Dežurni krivci, Literarno kulturno ljubiteljsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, Twirling klub Sv. Jurij ob Ščavnici, učenci OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici in otroci iz vrtca Sonček, Pevski zbor profesorjev ljutomerske gimnazije, učenci glasbene šole Gornja Radgona, Mladinski klub Čebela, Jürjovški nabijači, Country band & Lana Lančič.

Dogodka se je udeležil tudi nekdanji župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Slavko Mihalič, ki se je pridružil čestitkam županu in ostalim članom občinskega sveta in uprave, da jim je uspelo realizirati tako velik projekt. K temu je dodal željo, »da bi se tukaj zbirali vsi občani, da bi prihajali tudi gostje, in bi s tem doprinesli to, da bo ta dom živel«.

V Kocbekovi dvorani Kulturnega in upravnega središča je bil med drugim predvajan tudi kratek izsek iz dokumentarnega filma o Edvardu Kocbeku, ki bo čez nekaj mesecev v tej dvorani tudi prvič predstavljen za javnost.


Več v Kultura in izobraževanje