Enodnevni izlet v Ponikvo pri Šentjurju

Učenci župnije Ljutomer, ki so prejeli Slomškovo bralno priznanje, so se odpravili na enodnevni izlet v Ponikvo pri Šentjurju

Nuša Novak, ponedeljek, 23. april 2012 ob 14:05
Izlet v Ponikvo pri Šentjurju

Izlet v Ponikvo pri Šentjurju

Učenci župnije Ljutomer, ki so 15. aprila 2012, prejeli Slomškovo bralno priznanje za uspešno opravljeno bralno značko, so se 21. aprila 2012, odpravili na enodnevni izlet v Ponikvo pri Šentjurju. To idilično podeželsko naselje, v katerem se je natanko pred 212. leti rodil Anton Martin Slomšek, predstavlja v zadnjem času vse večje versko, kulturno in turistično središče. Vsako leto se tukaj v množičnem številu zberejo mladi nadebudni bralci, iz vseh slovenskih župnij in škofij. Število bralcev vsako leto raste, kar je zagotovo primeren prispevek k bralni kulturi otrok in mladostnikov.  Njihovo vztrajnost in pridnost, pa je treba tudi primerno nagraditi. Zato Katehetski urad v Mariboru, vsako leto organizira skupno druženje nagrajencev Slomškove bralne značke.

Tudi naša župnija je pod vodstvom župnika g. Andreja Zrima, omogočila učencem druženje z njihovimi sovrstniki. Ob 8 uri zjutraj, se je 19 učencev zbralo na avtobusni postaji v Ljutomeru in se v spremstvu voditeljice Simone Pušenjak in katehetinje Valerije Mlakar, odpravilo proti ciljnem mestu. Najprej so si otroci v športni dvorani OŠ v Ponikvi, ogledali lutkovno predstavo z naslovom »Iščemo popek«. Vsi obiskovalci so lahko prisluhnili tudi prekrasnemu zvoku citer, v zelo znani melodiji Elvisa Presleya z naslovom  Can´t help falling in love. S pesmijo so se predstavili tudi učenci posameznih župnij oziroma škofij. Po kulturnem programu, se je preko 300 zbranih učencev odpravilo na športno igrišče, kjer so se preizkusili v športnih veščinah. Fantje so igrali nogomet, deklice pa so skakale s kolebnico. Nato je sledilo podeljevanje posebnih nagrad učencem, za dolgoletno vztrajnost pri branju. Veroučenci, ki so štiri leta zapovrstjo pridno brali, so prejeli srebrn Slomškov kipec, veroučenci 8. in 9. razreda, ki pa so brali vsa veroučna leta, pa so prejeli zlat Slomškov kipec. Ostali pa so prejeli priznanja posameznim župnijam. Po končanem podeljevanju priznanj, pa so se vsi skupaj udeležili svete maše v bližnji cerkvi Sv. Pankracija. Sledila je tudi pogostitev v Slomškovem Domu. Po končanem druženju in prijetno preživelem dnevu, so se vsi otroci s svojimi spremljevalci odpravili proti domu. 

»Če si znaš v svojem življenju sam narisati barve mavrice, potem so tudi deževni dnevi lahko čudoviti.«
Sabina Gosenca


Več v Kultura in izobraževanje