Predstavili program prvega krajevnega praznika KS Železne Dveri

Novinarska konferenca v Radomerju, kjer je bil predstavljen celodnevni program ob prvem krajevnem prazniku KS Železne Dveri v spomin na slavista dr. Frana Miklošiča

Dejan Razlag, petek, 11. maj 2012 ob 20:062
Novinarska konferenca

Novinarska konferenca

V petek, 11. maja, je v Radomerju pri Starem hrastu, potekala novinarska konferenca, kjer je bil predstavljen celodnevni program ob prvem krajevnem prazniku KS Železne Dveri v spomin na slavista dr. Frana Miklošiča.

Predsednik in podpredsednik KS Železne Dveri, Marijan Pihlar in Marjan Munda ter direktor LTO Prlekija Ljutomer, Andrej Vršič, so predstavili program. Praznik bo 9. junija, s pričetkom ob 9. uri s pohodom po poteh kulturne dediščine. Začetek pohoda bo na Miklošičevem trgu v Ljutomeru, od koder bodo pohodniki krenili preko Radomerja, Radomerščaka, Cerovca do Jeruzalema ter nazaj proti Radomerju, kjer bo osrednja prireditev.

V programu prireditve, ki se bo pričela predvidoma ob 13. uri, bodo nastopili Ljutomerska godba, pevski zbor Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer, otroci vrtca Ljutomer iz podružnice Gresovščak, otroci OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, vse prisotne pa bosta pozdravila predsednik KS Železne Dveri Marijan Pihlar in županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba. Slavnostni govornik bo zgodovinar dr. Miroslav Novak, sicer domačin, ki živi v Mariboru.

Po osrednji proslavi, bodo sledile športne igre krajev KS Železne Dveri ter družabno srečanje z lovskim golažem, razstavo in prodajo pogač ter peciva, ...

Marijan Pihlar je ob tem povedal, da so se za ustanovitev krajevnega praznika med drugim odločili zato, ker se praktično že nekaj desetletij v njihovi KS nič ne dogaja, z izjemo aktivnih gasilskih društev ter športa, zato je padla pobuda, da v KS obudijo družabno življenje s krajevnim praznikom, ki bi postal nekakšno vsakoletno srečanje krajanov. Ob tem so se domislili, da s tem krajevnim praznikom počastijo spomin na Frana Miklošiča. Po njegovih besedah, je ta ideja naletela na izredno pozitiven odziv občanov, lokalnih šol, vrtcev, ..., kjer so se odzvali ter ponudili program. Odločitvi je botrovalo tudi to, da je naslednjo leto 200-letnica rojstva Frana Miklošiča ter dejstvo, da veliko turistov, ki se vsako leto ustavijo v KS, sprašuje po prireditvah, ki bi se jih lahko udeležili.
Ob tem še je posebej poudaril, da celotna prireditev temelji na prostovoljnem sodelovanju in ni povezana z nobenimi stroški.

Marjan Munda je povedal nekaj več o športnih igrah, ki so jih poskusno pripravili lani in katerih so se udeležile vse vasi KS Železne Dveri, z izjemo Jeruzalema, zato letos računajo na udeležbo vseh devetih vasi KS. Igre so vzbudile veliko zanimanje krajanov, ki so se pomerili v ruskem kegljanju in odbojki na mivki. Letos bodo tem igram dodali še vlečenje vrvi med vasmi, zmagovalec pa prejme prehodni pokal KS. Pri tem je posebej pohvalil EKD Künštni Prleki, ki so lani prispevali pokale ter popestrili program z njihovimi skeči in glasbo.

Andrej Vršič, je pojasnil vlogo LTO-ja, ki je pri tem promotor, saj take prireditve pripomorejo k obogatitvi turistične ponudbe saj bo tak dogodek nedvomno pripomogel k večji prepoznavnosti in posledično večjemu obisku kraja. LTO sodeluje tudi pri pohodu, ki ga vodi Planinsko društvo Ljutomer skupaj s turističnim društvom Železne Dveri - Radomerje, pohodnikom pa bodo lahko ponudili tudi voden ogled cerkve na Jeruzalemu.

V spodnjem videu si lahko ogledate celotno konferenco in kaj so organizatorji povedali.



Več v Kultura in izobraževanje