»Dobrodošli pred hišo naših sanj«

Otvoritev prenovljenega Zadružnega doma na Cvenu

Branko Košti, nedelja, 1. julij 2012 ob 21:487
"Dobrodošli pred hišo naših sanj", je izrekla dobrodošlico predsednica Kulturnega društva Cven Olga Majcen, "vsem ki ste ravnali po srcu in vesti, ki ste sanjali, ki ste branili svoje sanje z besedo, ki ste verjeli, ki niste obupali, in ki ste ostali zvesti," vsem, ki so se kljub vročemu dopoldnevu v nedeljo, 30. junija, v velikem številu zbrali pred obnovljenim Zadružnim domom na Cvenu.

Zadružni dom na Cvenu so pred dobrimi šestdesetimi leti vaščani zgradili v rekordnih petinpetdesetih dneh. Postal je, in je dolga leta bil, središče druženja in ustvarjanja krajanov vseh generacij. Zaadi tega so toliko težje sprejeli dejstvo, da so morali leta 2008 zaradi dotrajanosti dom zapreti. Toda, kot je  dejal v nagovoru predsednik Sveta KS Cven in predsednik Gradbenega odbora Boro Zemljak: "Nikoli ni bilo dvoma o tem, da bo dom nekoč ponovno odprl svoja vrata in nam ponudil okolje za prijetne občutke, ki smo jih vseskozi vajeni. Bilo je samo vprašanje časa in priložnosti, da pride do novega začetka". Izkoristili so prvo priložnost in uspeli z dobro pripravljenim projektom pridobiti 336.000,00 € nepovratnih sredstev s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, več kot 200.000,00 € pa je v proračunu zagotovila Občina Ljutomer, saj je končna cena investicije, ki je obsegala zamenjavo ostrešja in kritine, obnovo fasade, zamenjavo stavbnega pohištva in ostale notranje opreme, zamenjavo instalacij, ureditev scenske opreme in opreme pisarn, dosegla 550.683,76 €, kar predstavlja eno največjih investicij na Cvenu. Za pomoč se je zahvalil vsem, ki so v pripravah in izvedbi projekta na kakršenkoli način pomagali, še posebej je izpostavil člane Gradbenega odbora: Antona Herica, občinskega svetnika, člana Sveta KS Cven Jakoba Sabotina in Andreja Rusa, člana KD Cven Antona Mariniča, strokovno sodelavko OU Lilijano Koser in županjo mag. Olgo Karba.

Po slavnostnem prerezu traku, ki so ga opravili županja mag. Olga Karba, predstavnik izvajalca prenove Tomaž Krapež in predsednik Sveta KS Cven Boro Zemljak, in po blagoslovu župnika Martina Paniča, so krajani in gostje do zadnjega kotička napolnili prenovljeno dvorano. Po slavnostnem govoru domačina dr. Mirana Puconja, so bogat kulturni program izvedli:  Otroški pevski zbor OŠ I. Cankarja Ljutomer, podružnica Cven, Nuša Dijak in Ana Taljan iz sekcije recitatorjev KD Cven, Cvenski oktet, mešani pevski zbor in mlajša FS KD Cven ter članici Twirling kluba Ljutomer Urška Sever in Sara Slana, svoj pogled na izvedbo te zahtevne investicije in zadovoljstvo ob uspešnem dokončanju projekta pa je predstavila županja mag. Olga Karba.

Program ob otvoritvi ter govore gostov, si lahko ogledate v spodnjem videu.



Več v Kultura in izobraževanje