Pestro dogajanje v DSO Ljutomer v vročih poletnih dneh

Na koncertu sta se predstavili uveljavljena pevka in mlada talentka

Branko Košti, petek, 17. avgust 2012 ob 19:53
Pestro poletje v DSO Ljutomer

Pestro poletje v DSO Ljutomer

Tudi v teh vročih poletnih dneh v DSO Ljutomer skrbijo za aktivno razvedrilo stanovalcev. Pri tem se zaposleni trudijo, da pri pripravi in izvedbi dogodkov aktivno sodelujejo oskrbovanci in oskrbovanke doma.

V četrtek, 16. avgusta, so pripravili koncert, na katerem se je najprej predstavila dvanajstletna Katja Prelog iz Logarovec. Mlada pianistka, ki je končala 5. razred Glasbene šole Slavka Osterca v Ljutomeru, kjer je njena mentorica prof. Katja Žibrat, je domačo publiko navdušila že na dveh samostojnih koncertih, tudi tokrat pa je za svoje igranje in petje požela spontan aplavz varovancev doma, nakaterih prisotnih svojcev in delavcev doma, skupaj z direktorjem Borisom Sunkom.

Za mlado glasbenico je v italijanskem jeziku nekaj opernih arij zapela Šeherezada, 28-letna sopranistka, ki se z opernim petjem poklicno ukvarja v Parizu. Kot šestnajstletnica je spoznala Slovenijo in od takrat se vedno znova vrača v Ljutomer, prav v Dom starejših občanov, kjer obiskuje svojo babico, gospo Vilmo Novak. Odlično obvlada tudi slovenski pogovorni jezik, zato je za konec zapela slovensko narodno pesem. Na klavirju jo je spremljala Lilijana Novak.

Svoj delež uspeli prireditvi so dodali oskrbovanci doma Ana Vrbančič in Marija Belec, ki sta povezovali program, Zalika Novak in Anton Heric pa sta prikazala zgodbo o starem fraku.

Kulturno življenje v domu je zelo pestro, saj oskrbovanci radi pojejo, recitirajo in berejo. Veliko se jih ukvarja tudi z rekreativnimi dejavnostmi, kot sta balinanje in pikado, čas si krajšajo z družabnimi igrami, praznujejo rojstne dneve, organizirajo piknike in različna družabna srečanja, radi se podajo tudi na izlet.

Pomemben del domskih aktivnosti je delovna terapija, kjer pridejo do izraza individualne sposobnosti oskrbovancev. Njihove, čeprav stare roke in že nekoliko otrdeli prsti, so sposobni narediti čudovite izdelke, katere ponosno predstavijo tudi izven prostorov doma.


Več v Kultura in izobraževanje