V Hermancih postavili največji klopotec na svetu

Vetrnica klopotca je dolga 18,20 metra

Prlekija-on.net, nedelja, 19. avgust 2012 ob 10:305
Postavitev največjega klopotca

Postavitev največjega klopotca

V soboto, 18. avgusta, se je med vinogradi v Hermancih, domačini poznajo kraj bolj po imenu Strmec, odvijala prireditev postavitev največjega klopotca na svetu, ki bo v kratkem vpisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Lastnik klopotca je Stanko Habjanič.


Prireditve, ki je sedaj že tradicionalna, se je udeležilo okrog 200 ljudi, ponosni lastnik pa pravi, da sta bila za izdelavo klopotca potrebna 2 meseca ali pribliĺžno 300 ur trdega dela.

Rampa klopotca je dolga 15 metrov, stolček meri v dolĺžino 3 metre v višino pa 1.55 metra. Vetrnica je dolga 18,20 metra, "blaja" meri 7,5 metra, široka pa 30 cm, debelina lesa pa je 7cm. 8 "maclekov" je premera 25 cm od 18-20 kg, greda pa meri 2,60 metra.

Klopotec so postavili s pomočjo PGD Ptuj, ki je pripeljalo tudi njihovo dvigalo. Zahvala pri tem gre še PGD Lopršice, PGD Miklavž pri Ormožu, Dejanu Vnuku in Branku Rakušu iz Obreža.

Za postavitev so potrebovali 4 ure, da sedaj klopotec krasi vinograde ter odganja ptičœe škodljivce. Že sedaj pa vsi vabljeni drugo leto na že 4 postavitev klopotca med vinorodne prleške griče.



Več v Družabno