»Prleško nekoč in danes«

13. Slavičev večer v okviru občinskega praznika Občine Križevci

Bianca Žitnik, sobota, 15. september 2012 ob 00:311
Osrednjo temo večera je v sliki in besedi predstavila Zinka Zorko

Osrednjo temo večera je v sliki in besedi predstavila Zinka Zorko

Letošnji že 13. Slavičev večer, ki je bil v petek 14. septembra v okviru občinskega praznika Občine Križevci je nosil naslov "Prleško nekoč in danes".

Prireditev nosi naziv v čast našega znamentitega Prleka. Prof. dr. Matija Slavič, (1877-1958) rojen v Bučečovcih, je bil teolog, prevajalec (med drugim prevod Svetega pisma neposredno iz hebrejščine) in pedagog (prof. in rektor Univerze v Ljubljani). Kot izvedenec pa se je leta 1919 udeležil mirovne konference v Parizu, kjer je z znanstvenima razpravama utemeljil zahtevo po priključitvi Prekmurja k matični državi.

V programu, ki ga je vodila Tadeja Majcen sta sodelovala glasbenika Maja Seršen in Marko Pascal Rožman ter prleški umetniki.

Po uvodnem pozdravu župana mag. Branka Beleca, so se Olga Antič, Marko Kočar in Vlado Žabot predstavili s svojimi deli v prleškem narečju.

Osrednjo temo večera pa je v sliki in besedi predstavila akad. prof. dr. Zinka Zorko, ki je od leta 2009 redna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Za konec je poudarila vseslovenski pomen, saj nas narečje ohranja, knjižni jezik pa združuje.


Več v Kultura in izobraževanje