Delegaciji občin Ormož in Središče ob Dravi v Makedoniji

V občini Gjorče Petrov v Skopju se je odvijal 1. občinski praznik in hkrati 80. obletnica nogometnega kluba NK Makedonija-klub Gjorče Petrov

Eva Jordanovski, četrtek, 27. september 2012 ob 19:45
Med 19. in 21. septembrom, se je v občini Gjorče Petrov v Skopju odvijal 1. občinski praznik in hkrati 80. obletnica nogometnega kluba NK Makedonija-klub Gjorče Petrov. Vsled dolgoletnega sodelovanja med občinami Ormož, Središče ob Dravi ter občine Gjorče Petrov se je na povabilo tamkašnjega župana Sokola Mitrovskega udeležila tudi delegacija iz Ormoža in Središča ob Dravi.

Praznovanja se je udeležil tudi župan občine Ormož g. Alojz Sok s soprogo, predsednik OOPZ Ormož g. Ivan Babič, direktor Javne razvojne agencije Ormož g. Zlatko Zadravec, predsednica TD Središče ob Dravi, hkrati (s pooblastili župana občine Središče ob Dravi g. Jurija Borka), tudi predstavnica občine ga. Dragica Florjanič ter še 3 člani TD Središče ob Dravi.

Gjorče Petrov je ena izmed desetih občin v Skopju in leži na njegovem SZ delu. Razteza se ob reki Vardar in sega od centra Skopja, pa vse do meje s Kosovom. Je najbolj industrijsko razvita in ima okrog 41.600 prebivalcev. Zelo zanimiva je njihova kultura, njihove navade, večinsko prebivalstvo je makedonsko, precej pa je zastopana tudi albanska manjšina. Od leta 1932 deluje nogometni klub imenovan Fudbalski klub Makedonija Gjorče Petrov Skopje na katerega so zelo ponosni. Trenirajo na igrišču, katerega stadion sprejme 3000 gledalcev. Zanimivi so njihovi prejšnji vzdevki, kot npr.: Lokomotiva, Rudar, Industrijalec in Jugokokta. Danes so nogometaši skupaj z navijači, poznani pod vzdevkom Lavovi. Klub pa je ponosen na kar nekaj svojih starejših članov, kateri so postali legende nogometa v Makedoniji in tudi bivši Jugoslaviji.

S praznovanjem 80. letnice nogometnega kluba (NK), je občina vsem pokazala, da so ponosni nanje, saj so o nogometnem klubu napisali kar knjigo, kjer je predstavljena zgodovina kluba, vse od njegovega nastanka. Delegaciji iz Ormoža in Središča ob Dravi sta prisostvovali na predstavitvi njihove občinske kronike in že omenjene knjige o NK. Sprejem in svečana akademija sta potekali v dvorani centra za kulturo. Dogodka so se iz njihove strani udeležili župan občine Gjorče Petrov g. Sokol Mitrovski, vodja kabineta župana ga. Snežana Menovska, znan makedonski pevec Momo Nikolovski, folklora z delegacijo iz Osećine v Srbiji in seveda občani občine Gjorče Petrov, brez katerih vsega tega ne bi bilo. Po sprejemu se je na nogometnem igrišču, ki so ga domačini in navijači poimenovali Kokta, odvijala prijateljska tekma veteranov Vardar - Makedonija GjP, na kateri so zmagali slednji.

Naslednji dan so bili člani občine Ormož in Središče ob Dravi z delegacijo na sprejemu pri županu občine Gjorče Petrov, kjer sta se župan občine Ormož g. Alojz Sok in župan občine Gjorče Petrov g. Sokol Mitrovski pogovarjala o sodelovanju med občinami, o gospodarskem razvoju, o njihovem vstopu v EU ter o tem, kako lahko Slovenija, ki je že v EU pomaga Makedoniji, ki si želi vstopiti na to območje. Vsekakor je možnosti za sodelovanje veliko, saj so oni komaj pred začetkom pogajanj z EU in so se jim začeli odpirati razni fondi za projekte, kjer se lahko Ormož in Središče ob Dravi priključita kot njihovi partnerji. Zelo jih je zanimal projekt Podjetniškega inkubatorja ter drugi projekti, kateri so pri nas že končani. Vzpostavljeni so bili kontakti razvojne agencije, obrtne zbornice in njihovih inštitucij, kar bo omogočilo lažje sodelovanje.

Kasneje so se delegacije iz Srbije, Slovenije in Makedonije odpravile na polaganje vencev pred spomenikom Gjorče Petrov. Prisluhnili so makedonski himni, sledilo je samo polaganje vencev. Z naše strani so ga položili g. Alojz Sok, ga. Dragica Florjanič in g. Ivan Babič.

Ob tej priliki je g. Alojz Sok v izjavi povedal: »Sokol Mitrovski je bil v Ormožu pred časom, takrat je bilo podpisano tudi sodelovanje z občino Gjorče Petrov. Ga. Snežana je večkrat bila v Ormožu z delegacijo, tako da s tem vračamo obiske. Istočasno smo jih povabili na letošnje martinovanje v Ormož. Delegacijo sestavljajo tudi predsednik obrtne zbornice Ormož in direktor JARA, tako da se lahko srečajo z obrtniki, podjetniki tega področja-nekdaj skupne države bivše Jugoslavije, danes pa seveda samostojnih republik, se pravi Slovenije in Makedonije. Vsi nekako iščemo neke možnosti povezav sodelovanja in čez ta poznavanja, se morda tudi kaj takega v prihodnje lahko zgodi. Konec koncev mi smo že v EU, Hrvaška bo naslednje leto. V vrsti za vstop v EU, pa čakajo tudi Srbija in pa Makedonija. Nekoč bo to spet en skupen evropski prostor, Slovenija pa bo seveda lahko odličen promovator, vsem tem novim državam na poti. In od tega lahko imamo seveda korist eni in drugi. Na kratko: sedaj smo dva dneva tukaj in nekako tudi spoznavamo te običaje ene izmed makedonskih občin, torej občine Gjorče Petrov.

Bili smo prisotni na slovesni akademiji, na kateri so predstavili dve, za njih pomembni deli in sicer ob 80. letnici delovanja njihovega nogometnega društva so izdali eno biografijo tega 80. letnega dela, ter tudi monografijo same občine. Se pravi dve knjigi v kateri so predstavili te dejavnosti. Skupaj smo si ogledali tudi nogometno tekmo med ekipo Vardarja in pa ekipo občine Gjorče Petrov, ki se imenuje Makedonija. Slišali smo, da so zmagali slednji. Naj še povem, danes nam je prijetno, jutri pa nas čaka še en prijeten dan. Seveda bomo še prišli, in pa predvsem upam, da bo tudi delegacija občine Gjorče Petrov spet prišla na martinovanje v Ormož, tako kot so prišli prejšnja leta


Izjavo je dal tudi g. Sokol Mitrovski, ki je povedal: »Sodelovanje z dvema občinama, Ormož in Središče ob Dravi, nam veliko pomeni. Moram povedati da zato, ker ste vi članica Evropske unije. Ker imate izdelan plan in zastavljeno pot, po kateri se moramo ravnati in jo upoštevati, da bomo lahko koristili evropska sredstva za razvoj nerazvitih področij. Mislim, da nam bo to veliko pripomoglo v medsebojni komunikaciji. Mi smo s spoštovanim g. Alojzom Sokom pred časom podpisali protokol o kulturnem sodelovanju, vendar bi radi to sodelovanje razširili tudi na ekonomsko področje. Radi bi, da ta sredstva, katere vi že imate in jih koristite v določene projekte, obojestransko usmerili v Republiko Makedonijo. V infrastrukturo, kanalizacijo, zaščito v bivalnem okolju in v ekologijo. Mi nimamo možnosti za pridobitev evropskih sredstev, vendar vi, kot članica EU imate te možnosti, da posredujete preusmeritev teh sredstev in izkušenj drugim državam, potencialnim kandidatkam za članstvo v EU, kot je Makedonija. Imate tudi izkušnje z lokalno samoupravo, katere bi nam bile v pomoč pri razvoju naše občine. Sem predsednik Skopskega planskega okrožja, katero združuje 18 občin na širšem območju mesta Skopje v Makedoniji. Mi že sodelujemo s Koroško regijo v Sloveniji, kateri so nam posredovali dokumentacijo za različne projekte. Usmerjali so župane, domačo administracijo in projektante pri izdelavi določenih projektov v naši občini. Mislim, da bo to povezovanje dalo dobro osnovo in da se bo razvilo sodelovanje obeh gospodarstev. Moram poudariti, da imamo skupno preteklost. Veliko naših podjetij je podobnih vašim in v tem vidimo hitro povezovanje in komuniciranje. Najti moramo skupne ideje za obe zainteresirani strani, za naša in vaša podjetja, za pridobitev evropskih sredstev ter da jim mi, kot župani omogočimo hitro komunikacijo in hitri kontakt v menjavi izkušenj in sredstev.

Zahvaljujem se za vašo udeležbo na proslavi, v občini Gjorče Petrov. Kot vidite, ima občina dobre meščane in dobro prebivalstvo, kateri so vedri in nasmejani, kateri se radi družijo in radi sodelujejo. Radi bi ta potencial izkoristili za druženje z našimi prijateljskimi pobratenimi občinami. To je kot kapsula, katera bo dala velik impulz za hitro komuniciranje. Prisotnost ormoškega župana je res velika vzpodbuda ter preizkus za mene kot župana. Župan občine Središče ob Dravi g. Jurij Borko žal ni bil skupaj s svojo delegacijo na proslavi, vendar bomo v bodoče vzpostavili direktno komunikacijo, da bomo omogočili našim administracijam hitro komunikacijo in hitro menjavo bogatih izkušenj. Še enkrat se zahvaljujem ter vam želim srečno pot domov. Rad bi pozdravil občane Ormoža in Središča ob Dravi, želim jim res hiter ekonomski razvoj, dobro razpoloženje, mirno življenje in lepo prihodnost  obeh občin ter celotni Sloveniji. Pozdravljam bratsko Slovenijo!
«

Predstavnica občine Središče ob Dravi ga. Dragica Florjanič je z nekaj besedami opisala dogajanje: »Mi sodelujemo in se poznamo pravzaprav že 4 leta, saj smo iskali vezi z občino Gjorče Petrov se pravi 2008 leta. Takrat so tudi že nastopali v našem kulturnem programu ob martinovanju v Središču ob Dravi, ko smo jih tudi mi pogostili. Navezali smo tudi že stike preko gospodarstva, vsaj enega od takih, oziroma zdaj že tudi drugega, ki je zaenkrat še bolj skrivnosten, vendar delamo na tem da bi se tudi v tem kontekstu povezali. Torej, veseli smo povabila, da smo lahko doživeli to njihovo kulturo. Verjamem, da bomo lahko tudi njim povrnili njihovo gostoljubje ob njihovem obisku pri nas in jim želim vse dobro

Ob obisku Skopja, pa so si lahko ogledali tudi mnoge turistične točke. Kanjon Matka, cerkev sv. Andreja, Kameni most, vodnjak Aleksandra Velikega, arheološki muzej Makedonije in mnoge druge. Nekateri so se ob tej priliki naučili plesati tudi oro-makedonsko kolo, ker pa je na obisku bila tudi folklora iz Srbije, so lahko videli primerjavo med obema plesoma.


Več v Kultura in izobraževanje