Izbrali »Naj radenski špricar«

27 prijavljenih gostov - obiskovalcev prireditve je ocenjevalo po lastnem okusu

Prlekija-on.net, torek, 9. oktober 2012 ob 12:201
Ekipa ZTIŠ in zmagovalec Vinogradništvo in vinarstvo Kolmanič

Ekipa ZTIŠ in zmagovalec Vinogradništvo in vinarstvo Kolmanič

V soboto, 6. oktobra, je Zavod za turizem in šport Radenci ob pomoči podjetij Radenska d.d. in Zdravilišča Radenci, priredil zanimivo družabno srečanje z drugim izborom za laskavi naslov: »Naj Radenski Špricar« v gostinskem lokalu Gostilna Park Radenci.

Z osebnimi vabili so na prireditev povabili številne predstavnike javnega, zasebnega in društvenega sektorja domače občine, predstavnike sodelujočih pomurskih kleti, pomurske župane, novinarje in ostalo javnost (skupaj okrog 200 vabljenih). Le-ti so imeli možnost in priložnost preizkusiti 7 vzorcev špricarja in s »šolskimi ocenami« (od 1 do 5) izbrati najboljšega.

Kot je v uvodnem nagovoru dejala Sonja Kreslin, direktorica Zavoda za turizem in šport Radenci, so na drugi izbor za najboljši »radenski Špricar« povabili k sodelovanju najbolj reprezentativna hišna vina vinskih kleti v okolici. Če upravičeno nosi »Radenska Classic« naziv »kraljice« mineralnih voda, so bila sodelujoča vina kot »vitezi«, ki so se med seboj pomerili za »kraljičino naklonjenost«. 27 prijavljenih gostov - obiskovalcev
prireditve je ocenjevalo po lastnem okusu. Vrstni red sodelujočih vinskih vzorcev je bil izžreban pred pričetkom prireditve in je bil vse do zaključka le-te (razglasitve), najbolje varovana skrivnost. Med 19.00 in 23.00 uro so se tako zvrstila naslednja hišna vina:
  1. Janževec S11, Radgonske gorice d.d.
  2. Zvrst, Vinogradništvo SAM / Slavič Alojz in Marija
  3. Jeruzalemčan, P & F Jeruzalem – Ormož d.o.o.
  4. Ljutomerčan, P & F Jeruzalem – Ormož d.o.o.
  5. Jurjevčan – Zvrst, Vino Kolmanič
  6. Janževec S10, Radgonske gorice d.d.
  7. Kapelčan, Kapela, Vinogradništvo in vinarstvo d.d.
To so potrdili tudi rezultati (seštevek) vseh sodelujočih ocenjevalcev. Razlike so bile minimalne, zmagovalca pa je morda določilo tudi znan pregovor, da pri pitju špricarja, kot najstarejše in, za naše kraje najbolj tradicionalne mešane pijače, šteje le »prvi« in »zadnji«.

Kakorkoli že! Gosti prireditve so ocenili, da najbolj harmoničen okus špricarja vinskega letnika 2011 tvori Radenska Classic z Jurjevčanom – zvrst iz Vinogradništva in vinarstva Kolmanič.
Rezultati so bili naslednji:
  1. Mesto – Jurjevčan (Kolmanič), 114 točk
  2. Mesto – Janževec S10, 105 točk
  3. Mesto – Jeruzalemčan, 99 točk
  4. Mesto – Janževec S11, 94 točk
  5. Mesto – Kapelčan, 84 točk
  6. Mesto – Ljutomerčan, 82 točk
  7. Mesto – Zvrst (Slavič), 79 točk
Za izredno prijetno vzdušje na prireditvi so poskrbeli Kapelski kvartet in mladi harmonikar Rok Vrzel.


Več v Družabno