Razstavlja MISUMA

Šesterica obiskovalcev likovne delavnice v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko, petek, 12. oktober 2012 ob 13:06
Slike

Slike

Vsak četrtek zvečer poteka v učilnici 4. nadstropja DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, likovna delavnica, ki jo vodi članica Likovnega društva Gornja Radgona Aleksandra Fekonja. Zadnjo sezono jo je obiskovala šesterica, štiri so že članice Likovnega društva Gornja Radgona, a dva nova kandidata. Ob začetku letošnje nove slikarske sezone so v razstaviščni avli DOSOR-ja pripravili razstavo svojih del.

Vse zbrane je 12. oktobra, nekaj po 18. uri, v uvodu pozdravila Tatjana Mijatović, ki ima v DOSOR-ju kot prostovoljka na skrbi razstavišče, a je predsednica Likovnega društva Gornja Radgona. Ob njej se je z avtorskimi deli predstavil »prleški kantavtor« Tadej Vesenjak. Z aktualnimi besedili je »razgrel« občinstvo, ki ga je nagradilo z gromkim aplavzom. O razstavi pa je govorila mentorica likovne delavnice Aleksandra Fekonja, ki je med ostalim povedala:
»…Risbe in slike na letošnji razstavi predstavljajo delo avtorjev, ki obiskujejo slikarsko delavnico, ki se odvija tukaj v Domu starejših občanov Radenci. Njihova dela predstavljajo raznolikost in individualno umetniško raziskovanje vsakega posebej. Njihova dela predstavljajo kvaliteto, ki je rezultat poglobljenega raziskovanja. Tovrstne delavnice igrajo zelo pomembno vlogo v našem kulturnem prostoru, saj nadarjenim in kreativnim posameznikom omogočajo, da se izražajo, s svojimi deli pa obogatijo naša obzorja tam in tako, kot mogoče ne bi pričakovali. Vloga posameznikov, ki delujejo na tak način, je ogromna. Kajti poleg ustaljenih in pričakovanih umetniških stalnic so oni tisti, ki premikajo ravno te stalnice ter tako omogočajo, da naša zaznavanja sveta ne otopijo…«

Svoja dela v razstaviščni avli tokrat predstavljajo: Marina Vuk (dolgoletna obiskovalka likovnih delavnic, ki se izpopolnjuje v portretih, figuri ter krajini), Ivica Vukan (najraje raziskuje človeško figuro ter portret), Simona Grosman (raziskuje tako človeško figuro, krajino, kot tudi abstrakcijo), Urška Fridau (poleg portretov iz filmskega sveta raziskuje risbo in njene osnove), Marjan Hribar (najmlajši obiskovalec likovne delavnice, ki se je ostalim pridružil letos pomladi) in Andreja Čuk (delovna terapevtka DOSOR-ja, ki poleg slikanja razvija osnove risbe). Iz začetnic njihovih imen se je izoblikovala kratica MISUMA, ki bo morda v bodoče postala prepoznavna oznaka skupine likovnih ustvarjalk in ustvarjalcev.

Obiskovalci likovne delavnice, skupaj z mentorico, so hvaležni vodstvu DOSOR-ja, ki jim omogoča prostore za ustvarjanje in upajo, da bodo tega deležni tudi v prihodnje.


Več v Kultura in izobraževanje