Obisk kulturne skupine DU Vodice v Radencih

V DOSOR-ju bogat kulturni dopoldan za vse

Filip Matko, ponedeljek, 19. november 2012 ob 23:03
Zapojmo po domače...

Zapojmo po domače...

Kar petsto jih je, članic in članov Društva upokojencev Vodice pri Ljubljani. Vsestransko aktivni so na raznoraznih področjih, še posebej pa na področju kulture. Tako s svojimi vajami in nastopi, v lastno veselje ter v zabavo in krajšanje dolgočasnih dni, razveseljujejo že nekaj let stanovalke in stanovalce domov za starejše.

Že šest let popestrijo urice stanovalkam in  stanovalcem domov v Kamniku, Trzinu, Mengšu, Bokalcih in Kranju. Toda 19. novembra so jih lahko spoznali tudi v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Predstavniki DOSOR-ja so namreč na letošnjem Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani občudovali njihov nastop ter jih povabili k predstavitvi.

In to minuli ponedeljek ni bilo kar tako. Bilo je odlično ! V uvodu v nastop je zaigral lajnar Vinko Novak, ki sicer daleč naokrog poznan po izdelovanju citer (tudi za znamenitega citrarja Miho Dovžana). Po njegovem nastopu je podpredsednik DU Vodice, Tone Logar, napovedal nastop plesalk. Te so z veseljem zaplesale »čarlston«, kot jim je ostal v spominu in udih še iz mladih let in to aerobno skupino pod imenom »Plesoče žabce« usmerja kot mentorica Mira Savinc. Ker so vnaprej vedeli, da pridejo nastopat v vinorodni kraj (in to tik po Martinovem), pod Radgonsko-kapelskimi goricami, so namenoma pripravili bogat venček vinskih pesmi. Teh seveda na Slovenskem ne manjka. Ob spremljavi harmonikarja Cveta Jagodica se je predstavila pevska skupina. Nje članice in člani so se menjavali ob mikrofonih: solo, v duetih in tudi kvartetu. Ni manjkalo niti »pravo« gostilniško omizje, kot tudi vinska in pevska družba ob njem.

Tedaj pa je sledilo posebno presenečenje za stanovalke in stanovalce DOSOR-ja. To so bili instrumenti iz drevesnih korenin, ki jih je izdelal Tone Škarja. Z njimi igra instrumentalna skupina »Korenine«. S piskanjem na vgrajene posebne piščali so predstavili znano ljudsko melodijo ob spremljavi harmonikarja Cveta Jagodica. Sledilo je še večje presenečenje: instrumentalna skupina »Ropotalčki«. Le-te ima »na skrbi« kar vodja kulturne skupine pri Društvu upokojencev Vodice Francka Rozman. Med temi ni posameznice ali posameznika, ki bi ne imel vsaj enega »ljudskega instrumenta« (žaga, kosa, grablje, kladivo, ribež, raglja, kamenčki, gudač…). Ob spremljavi teh domačih instrumentov so zapeli dve ljudski. Temu je sledil še nastop plesalk ob znameniti Avsenikovi Golici.

Za zaključek ponedeljkovega dopoldanskega nastopa v DOSOR-ju pa so vsi objeti družno zapeli »Prav lepa je Vodiška fara…«


Več v Kultura in izobraževanje