Razstava Mesta in trgi ob hrvaško - štajerski meji v Ljutomeru

Zadnja postaja razstave Mesta in trgi ob hrvaško - štajerski meji je Ljutomer

Prlekija-on.net, sreda, 9. januar 2013 ob 11:25
Mesta in trgi ob hrvaško - štajerski meji

Mesta in trgi ob hrvaško - štajerski meji

V torek, 8. januarja, so v Galeriji Anteja Trstenjaka v Domu kulture v Ljutomeru, odprli razstavo Mesta in trgi ob hrvaško - štajerski meji (gradovi i trgovišta na hrvatsko - štajerskoj granici), ki sta jo pripravila Pokrajinski arhiv Maribor in Splošna knjižnica Ljutomer.

Potujoča razstava je nastala, kot uspešno sodelovanje v okviru projekta SIHeR, v katerega so poleg Zgodovinskega arhiva Celje vključeni še Zgodovinski arhiv Ptuj, Pokrajinski arhiv Maribor, Državni arhiv Zagreb, Državni arhiv Varaždin in Državni arhiv Međimurje.

Na razstavi je podrobneje predstavljena zgodovina nekaterih obmejnih mest in trgov, predvsem s pomočjo arhivskega gradiva, ki ga hranijo sodelujoči arhivi, na razstavo pa so uvrstili tudi vseh šest mest, v katerih so danes sedeži arhivov. Obmejna mesta in trgi so pri slovensko - hrvaških odnosih v preteklosti pa tudi danes, odigrali pomembno vlogo.

Razstava je obiskala vsa obravnavana mesta in trge ob hrvaško - štajerski meji, ob tej priložnosti pa so izdali tudi katalog, kjer je prikazan kratek pregled zgodovine obmejnih mest in trgov. V razstavo in katalog so vključene predstavitve Zagreba, Samobora, Celja, Brežic, Podčetrtka, Rogatca, Ptuja, Ormoža, Središča ob Dravi, Varaždina, Krapine, Vinice, Maribora, Ljutomera, Čakovca in Štrigove. Avtorji predstavitev so dr. Borut Batagelj, Jurica Cesar, Mojca Horvat, Damir Hrelja, Branka Molnar, Jasna Požgan, Ana Tuk, dr. Dejan Zadravec in dr. Aleksander Žižek, razstavo in katalog pa je idejno oblikoval Damir Klaić.


Več v Kultura in izobraževanje