Komedija - burkaška moraliteta Sljehrnik v Ljutomeru

V sredo, 3. aprila 2013, ob 19.30 uri v Domu kulture Ljutomer

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. januar 2013 ob 19:101
Sljehrnik prihaja v Ljutomer

Sljehrnik prihaja v Ljutomer

Po novembrski in januarski odpovedi končno v Ljutomeru komedija - burkaška moraliteta Sljehrnik po besedilu Iztoka Mlakarja, ki v predstavi igra tudi glavno vlogo. V sredo, 3. aprila 2013, ob 19.30 uri v Domu kulture Ljutomer.

Predprodaja vstopnic v TIC-u Ljutomer in pred predstavo.

Režija: Vito Taufer.

Igrajo: Iztok Mlakar, Marjuta Slamič, Rok Matek, Teja Glažar, Igor Štamulak, Ajda Toman, Ivo Barišič, Radoš Bolčina.

Instrumentalni trio: David Trebižan (klavir), David Šuligoj (kontrabas), Roman Kobal (bobni).

V življenju ni nič gotovega razen smrti in davkov. To zelo dobro ve tudi Mlakarjev slehernik, novodobni slovenski bogataš, katerega duša uživa v blagostanju, dokler na vrata ne potrka brezsrčna izterjevalka, pred katero ni moč ubežati. Iztok Mlakar se je tokrat navdihoval pri Hugu Hofmannsthalu, ki je natanko pred sto leti za salzburški festival napisal Slehernika, igro o smrti bogatega človeka, katere motiv izhaja iz angleške srednjeveške moralitete (The Sononynge of Everyman).
Mlakarjev sodobni Jožef Slehernik – Pepi je razpet med tu in onstran: tu pleše med Ženo, Revežem, Komparetom, Žandarjem, Putano ter sveto trojico, Pravnikom, Politikom in Finančnikom, onstran pa med Smrtjo, Bogom, Materjo in Hudičem. Bistvena razlika v razumevanju poante motiva pa se seveda vzpostavi v razpletu, saj junaka po vrtinčenju skozi moderne preizkušnje na koncu poti ne čaka odrešenje, ampak ...


Več v Kultura in izobraževanje