Občni zbor čebelarskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici

Jubilejno leto je bilo delovno in zelo uspešno

Branko Košti, ponedeljek, 28. januar 2013 ob 20:44
Občni zbor ČD Sv. Jurij ob Ščavnici

Občni zbor ČD Sv. Jurij ob Ščavnici

V nedeljo, 27. januarja, so se na rednem občnem zboru zbrali čebelarji in čebelarke Čebelarskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici.

Pregledali in ocenili so svoje delovanje v zanje jubilejnem letu 2012, v katerem so s svečano prireditvijo na Stari Gori obeležili stoletni jubilej svojega društva. Iz izčrpnega poročila predsednika društva Branka Gerlice je razvidno, da so velik del aktivnosti usmerili v izobraževanje svojih članov, saj so organizirali predavanja o dobrih higienskih navadah, tehnologiji medu, tehnologiji pridelave voska, vzreji matic, čebelji paši v Sloveniji in o varoji. Obiskali so tudi čebelarje v Globasnici, Šmihelu, se seznanili z njihovim načinom čebelarjenja in si ogledali Čebelarski učni center v Pliberku.

Ponosni so na čebelarski krožek v osnovni šoli, s katero zelo dobro sodelujejo. Za učence so pripravili naravoslovni dan, ob tradicionalnem slovenskem zajtrku so poleg podarjenega medu v šoli in vrtcu predstavili čebelarjenje in čebelje pridelke ter prikazali poučni animirani film z nalovom Čebelji film.

S svojo stojnico so prisotni na prireditvah v okviru občinskega praznika in ob drugih priložnostih, v decembru organizirajo mašo ob prazniku svojega zavetnika Sv. Ambroža.

Kot najpomembnejšo nalogo v letu 2013 so si zadali izdajo zbornika zgodovine čebelarstva na območju občine, katerega so želeli izdati že ob stoletnici, pa niso uspeli zbrati in obdelati vsega gradiva ter preveriti verodostojnosti nekaterih podatkov.

S posebnim zadovoljstvom so v društvo sprejeli pet novih čebelarjev, tako se je skupno število članov povzpelo na 70.

Ob koncu so spregovorili gostje: župan Anton Slana, ravnatelj OŠ Marko Kraner, predstavnik ČZD Pomurja Jakob Madžar ter predstavniki Čebelarskih društev Radenci, Gornja Radgona, Apače in Negova.


Več v Kultura in izobraževanje