Prleki na sejmu Alpe-Adria

Tokrat je bil sedež vlade Republike Prlekije v Ljubljani

Milan Belec, torek, 29. januar 2013 ob 09:42
Prleki na sejmu Alpe-Adria

Prleki na sejmu Alpe-Adria

Na tokratnem sejmu Alpe-Adria v Ljubljani smo se predstavili Prleki na izviren način. Nemalo obiskovalcev je bilo presenečenih, ko so zagledali tablo z napisom Carina Republika Prlekija ob njej pa carinika in policistko. Korak je zastal in takoj je stekel pogovor. Izrečeno je bilo zelo veliko pohval saj je vsakega presenetila izvirnost in posebnost. Kar nekaj jih je želelo popotni list, denar republike pa je bil tudi dober promocijski material.

Vrata odprl turistični sejem Alpe-Adria
Vrata odprl turistični sejem Alpe-Adria

V izbi, katero smo postavili, je uradoval predstavnik in izpolnjeval obrazce, popotne liste. Tokrat je bil sedež vlade v Ljubljani. Ambasada na kateri je bilo mogoče poleg popotnega lista naše Republike dobiti tudi veliko pomembnih informacij. Domači kruh, zobl pa meso iz tünke so prepričali goste, da se splača priti v Prlekijo. Vrhunsko vinsko kapljico je pohvalila večina in si zaželela, da bi z njo večkrat nazdravili.

Težko je opisati s kakšnim veseljem so prihajali pomembni ljudje in se z veseljem pridružili državljanom republike. Popotni list je zanimiv in z njim si posameznik prisluži določene ugodnosti pri nakupu izdelkov in obisku Prlekije. Veliko bolj pa je popotni list zanimiv saj je nekaj posebnega in ga ne nosi ravno vsak. Zanimivo je bilo vstopiti v hotel Park, kjer smo prenočevali, na recepciji je Stanko dal naš popotni list in brez težav ga je receptorka vpisala. Tako smo praktično preizkusili in ugotovili, da je dokument veljaven. Tudi svetovni popotnik Zvone Šeruga je dejal, da bo to njegov pomemben popotni list s katerim bo predstavljal Slovenijo in Prlekijo. V razgovoru se je porodila ideja, da imamo Prleki tudi najvišji vrh to je Mont Everest v Napalu. Naš državljan je postal tudi generalni konzul republike Nepal z njim tudi direktor turizma iz Nepala. V arhiv državljanov je bilo vpisanih še veliko drugih pomembnih ljudi. Prekmurci, med njimi tudi legenda Vlado Poredoš, kateri je z velikim veseljem tudi skupaj za nami zaigral in presenetil obiskovalce sejma. Bilo je kar nekaj različnih glasbenikov s katerimi smo zaigrali, tako da je bilo dogajanje ves čas zanimivo.

Čas na sejmu je namenjen tudi izmenjavi mnenj, tako smo imeli priložnost, da smo dobili kar nekaj zanimivih idej s katerimi lahko nadgradimo začrtan projekt. Sogovorniki s katerimi smo navezali kontakte pa so prepričani, da je ta zgodba posebna in zanimiva in so ponudili svoje znanje in ideje.

Dotakniti se je potrebno tudi samega sejma, če je sejem res merilo in napoved turizma za to leto se nam ne piše nič kaj dobrega. Ponudba je najslabša in trditve ponudnikov zagotavljajo, da se bodo stežka odločili še vztrajati na sejmu. Število razstavljalcev se je skrčilo in komaj napolnilo dvorano. Pred leti je bilo težko najti kakšen prost prostor. Tokrat pa je bilo nasprotno, težko je bilo najti obiskovalce. Na okrogli mizi je bil pogovorni jezik angleščina, tako da je večina naših vinogradnikov razumela le kakšno besedo. Tudi govorniki so bili daleč od vina in vinogradnikov. Gotovo slaba napoved.

Na stojnici Republike, katero smo postavili v sklopu LTO Prlekija Ljutomer je bilo živahno, največ zaradi dobre ponudbe, nekaj zaradi izvirnosti, največ pa zaradi tega ker je zgodba posebna in daje upanje na nekaj boljšega.


Več v Kultura in izobraževanje