Občni zbor Društva vinogradnikov Mala Nedelja

V letu 2012 so okronali novo vinsko kraljico Martino VII

Branko Košti, ponedeljek, 4. marec 2013 ob 18:481
Občni zbor Društva vinogradnikov Mala Nedelja

Občni zbor Društva vinogradnikov Mala Nedelja

Na občnem zboru v soboto, 2. marca, so svoje delo v preteklem letu pregledali vinogradniki Društva vinogradnikov Mala Nedelja.

Zbrane člane društva, goste iz sosednjih sorodnih društev in ostale goste, med njimi tudi podžupana Občine Ljutomer Janeza Venclja, je najprej pozdravila vinska kraljica društva Martina VII, Tanja Vrbnjak.

O opravljenih aktivnostih v preteklem letu je spregovoril predsednik Anton Žinko. Izobraževanju članov so v minulem letu namenili dobršen del aktivnosti. Predavanja in strokovni prikazi o rezi vinske trte, o zelenih delih v vinogradu, gnojenju in zaščiti vinske trte, pripravah na trgatev in o negi mladega vina, so bila kar dobro obiskana, v prihodnosti pa želijo v izobraževanje vključiti nove teme, kot je žganjekuha in podobne, za člane zanimive in koristne vsebine. Individualno so se posamezni člani udeleževali še predavanj v organizaciji KGZ Murska Sobota. Na zelo dobro obiskani strokovni ekskurzijie so spoznavali dobrote Krasa, tekoče in tudi tiste v bolj trdnem agregatnem stanju.

Na društvenem ocenjevanju vin so ocenili vina 35 vinogradnikov, ki so dali v ocenitev 70 vzorcev. Ocenjevalci so podelili 21 srebrnih in 41 zlatih medalj, 8 vzorcev pa so morali izločiti. Povprečna ocena vzorcev je bila 18,09. Z  21 vzorci vin so nekateri člani društva sodelovali tudi na grajskem ocenjevanju vin v okviru Društva VTC 13 iz Ptuja in dosegli opazen uspeh, saj je Vinogradništvo Horn prejelo zeleno amforo v kategoriji suhih vin za renski rizling z oceno 18,38, ki si ga je kot svoje Knežje vino izbral ptujski vinski knez društva VTC 13. Amforo v kategoriji polsladkih in polsuhih vin sta za sivi pinot, ocenjen z oceno 18,62, prejela Ficko Anton in Marija.

Izvedli so nekaj tradicionalnih prireditev, kot so pohod od kleti do kleti, kateri je lani potekal po Moravskem vrhu in Drakovcih in se ga je udeležilo okrog 150 pohodnikov, postavitev klopotca, Martinovanje na prostem v centru Male Nedelje. Društvo je v letu 2012 dobilo novo vinsko kraljico, Martino VII. Krono in lento naslednji dve leti bo nosila in seveda predstavljala in promovirala vina Tanja Vrbnjak, katero so okronali na društvenem martinovanju v Biotermah.


Več v Kultura in izobraževanje